Οφέλη για την υγεία των παντζαριών

Οφέλη για την υγεία των παντζαριών Πολύ πριν τα παντζάρια θεωρηθούν τροφή, χρησιμοποιήθηκαν ως φυτικό φάρμακο.

Έκπληξη, σωστά;

Ακόμη και σήμερα, η έρευνα δείχνει ότι τα παντζάρια σας στο σπίτι μπορούν πραγματικά να αποφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία!

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, ενδέχεται να κερδίσουμε προμήθεια.

Είστε έτοιμοι να μάθετε περισσότερα; Να τι θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το άρθρο:

Τι θα μάθετε

Υπόβαθρο τεύτλων Διατροφική αξία Οφέλη για την υγεία Συνιστώμενες ποικιλίες

Παντζάρια φόντο

Στην Ευρώπη, τη δυτική Ασία και τη βόρεια Αφρική, όπου προέρχονται – και πολύ πριν καταναλωθούν για πρώτη φορά ως ριζικό λαχανικό – οι αρχαίοι πρόγονοι των παντζαριών συγκομίστηκαν για χρήση στη βοτανοθεραπεία.

Τα παντζάρια χρησιμοποιούνται ιατρικά μέχρι σήμερα για τη θρέψη και την αποκατάσταση του σώματος στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την Αγιουρβέδα.

Αλλά ως επί το πλείστον, τα παντζάρια καλλιεργούνται στις μέρες μας για τροφή – για ψητό, κονσέρβα ή τουρσί – ή για επεξεργασία σε ζάχαρη, στην περίπτωση των ζαχαρότευτλων .

Αυτό το ζωντανό ριζικό λαχανικό φέρνει μια γήινη γεύση σε κάθε πιάτο στο οποίο το προσθέτετε. Είναι απλό να αναπτυχθεί και ευδοκιμεί σε πλήρη ηλιακή ακτινοβολία και μπορεί να συγκομιστεί νωρίς ή να αφεθεί να ωριμάσει για μεγαλύτερη ρίζα.

Ενώ η μοβ ή κόκκινη βολβώδης ρίζα είναι ίσως η πιο γνωστή μορφή αυτού του λαχανικού, διατίθεται επίσης σε χρυσές, πορτοκαλί, λευκές, ροζ και πολύχρωμες ποικιλίες και τα φύλλα είναι επίσης βρώσιμα και αρκετά θρεπτικά.

Διαβάστε περισσότερα για τη συγκομιδή και την απόλαυση των χόρτων σε αυτό το άρθρο . Εδώ, θα επικεντρωθούμε στα θρεπτικά οφέλη των ριζών.

Διατροφική αξία

Οι ρίζες είναι πλούσιες σε πολλά θρεπτικά συστατικά και επίσης χαμηλές σε θερμίδες. Μια μερίδα μισής κούπας έχει 34 θερμίδες, 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών και ουσιαστικά καθόλου λίπος.

Για τις ανάγκες ενός υγιούς ενήλικα, αυτή η μερίδα θα καλύψει πάνω από το 100 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας για βιταμίνη Κ και το 32 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9).

Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος, αλλά η πρόσληψη θα πρέπει να είναι περιορισμένη για όσους λαμβάνουν φάρμακα για την πήξη του αίματος. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με αυτό.

Η ενίσχυση του φυλλικού οξέος βοηθά το σώμα σας να παράγει DNA . Το φυλλικό οξύ είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό της κυτταρικής διαίρεσης, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη.

Ένα γεμάτο φλιτζάνι ψητά φρέσκα παντζάρια προσφέρει επίσης 9 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας για βιταμίνη C και 7 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας σιδήρου. Αν και αυτές οι ποσότητες δεν πληρούν την ελάχιστη απαίτηση του 10 τοις εκατό για να θεωρούνται καλές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών, συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη.

Η βιταμίνη C και ο σίδηρος συνδυάζονται καλά, καθώς η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τον σίδηρο.

Σημειώστε ότι μόνο και μόνο επειδή η κρυσταλλική ζάχαρη από τεύτλα προέρχεται από ένα λαχανικό, αυτό δεν το κάνει πιο υγιεινό. Στην ραφιναρισμένη της μορφή, η σακχαρόζη από τα τεύτλα εξακολουθεί να είναι θερμιδικά και διατροφικά ίδια με τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Μη ραφιναρισμένα, ή σε μορφή γλυκού σιροπιού ή μελάσας από παντζάρια, θα βρείτε κάποιες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Λάβετε όμως υπόψη ότι η ελάχιστη πρόσληψη επεξεργασμένης ζάχαρης συνιστάται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Οφέλη για την υγεία

Το λαχανικό είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα, θρεπτικά συστατικά που έχουν κακή φήμη όταν εμφανίζονται σε επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον.

Σε αυτά τα κρέατα λειτουργούν ως συντηρητικό, με τη μορφή νιτρικού νατρίου. Αυτά τα νιτρικά άλατα δεν είναι επιβλαβή από μόνα τους, αλλά μπορούν να γίνουν επιβλαβή όταν μαγειρεύονται με μεθόδους υψηλής θερμοκρασίας, όπως κάνουμε συνήθως με το μπέικον.

Στα λαχανικά, με μεθόδους μαγειρέματος χαμηλότερης θερμοκρασίας, τα νιτρικά άλατα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης – ιδιαίτερα της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα νιτρικά άλατα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και να υποστηρίξουν τη γνωστική λειτουργία σε γηρασμένους πληθυσμούς. Απαιτείται περαιτέρω μελέτη σε αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, οι βεταλαΐνες που δίνουν στη ρίζα το κόκκινο ή το χρυσαφί της χρώμα (και που επίσης προσδίδουν αυτή τη γήινη γεύση) είναι υπεύθυνες για μερικά από τα πιο ισχυρά οφέλη για την υγεία – συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων.

Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιας καρδιακής νόσου και επίσης να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα.

Τώρα, πιθανότατα δεν μπορείτε να θεραπεύσετε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή φλεγμονώδεις καταστάσεις τρώγοντας τα. Τα μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία δεν υποδηλώνουν κάτι τέτοιο. Αλλά η τακτική κατανάλωση παντζαριών θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων από αυτά τα προβλήματα υγείας – μαζί με την παροχή υγιεινών θρεπτικών συστατικών.

Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες έρευνες διεξάγονται σε φρέσκα μαγειρεμένα παντζάρια ή μερικές φορές σε χυμούς, όχι σε αυτά που ήταν κονσέρβες ή τουρσί. Τα παντζάρια τουρσί με ξύδι τείνουν να χάνουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ενώ τα παντζάρια που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση αποκτούν πραγματικά ωφέλιμα προβιοτικά βακτήρια που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου.

Το θρεπτικό περιεχόμενο και τα οφέλη για την υγεία ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με τον τρόπο προετοιμασίας των τεύτλων σας. Ανεξάρτητα από αυτό, θα διατηρήσουν ακόμα λίγη από την υγιεινή τους καλοσύνη!

Όλα αυτά τα οφέλη και με τόσες λίγες θερμίδες; Φοβερο! Σίγουρα σας πιάνει φαγούρα να προσθέσετε αυτές τις γήινες ρίζες στον κήπο σας.

Ντιτρόιτ Σκούρο Κόκκινο

Μία από τις αγαπημένες μου ποικιλίες κειμήλιο είναι η δημοφιλής «Detroit Dark Red» για τη βαθυκόκκινη σάρκα και την ευελιξία της στην κουζίνα.

“Detroit Dark Red”

Οι σπόροι διατίθενται από την Burpee .

Ruby Queen

Εάν το τουρσί ή η κονσερβοποίηση είναι ο στόχος σας, αναζητήστε το “Ruby Queen”. Αυτή η ποικιλία κειμήλιο είναι ιδανική για αυτές τις χρήσεις και θα διατηρήσει το όμορφο χρώμα της ακόμα και μετά την επεξεργασία.

“Ruby Queen”

Οι σπόροι διατίθενται από την True Leaf Market .

Πράσινο φύλλο Lutz

Εάν ο στόχος σας είναι να φάτε και τις ρίζες και τα χόρτα, το «Lutz Green Leaf» μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Τα φύλλα του είναι παρόμοια με το σέσκουλο και παράγουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα φύλλων από άλλες ποικιλίες.

“Lutz Green Leaf”

Οι σπόροι για αυτόν τον τύπο διατίθενται από την Eden Brothers .

Rainbow Mix

Αν ψάχνετε για λίγη ποικιλία σε ένα πακέτο σπόρων, δοκιμάστε αυτό το μείγμα ουράνιου τόξου, επίσης από την Eden Brothers .

Rainbow Mix

Περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές ποικιλίες – «Detroit Dark Red», «Golden Detroit», «White Albino» και «Chioggia» – ώστε να μπορείτε να τις δοκιμάσετε όλες!

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορετικές ποικιλίες, ανατρέξτε στη συλλογή μας εδώ .

Ανοίξτε το παντζάρι

Όποια ποικιλία κι αν επιλέξετε να καλλιεργήσετε στον κήπο ή ό,τι κι αν παραλάβετε από την αγορά των αγροτών, θα μπορείτε να βρείτε πολλαπλές χρήσεις για αυτά τα μικρά πετράδια.

Ξεκινήστε με αυτήν τη γρήγορη συνταγή ψητού στο φούρνο από την αδελφή μας τοποθεσία Foodal και, στη συνέχεια, γίνετε δημιουργικοί μόνοι σας από εκεί!

Η αύξηση της πρόσληψης τεύτλων θα κάνει τους γευστικούς κάλυκες σας χαρούμενους και η κατανάλωση αυτών των θρεπτικών λαχανικών ρίζας μπορεί ενδεχομένως να αποφέρει και κάποια οφέλη για την υγεία.

Καλλιεργείτε αυτές τις νόστιμες ρίζες; Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τρόπος να τα φάτε; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω!

Και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια τεύτλων στον κήπο σας, ανατρέξτε στους παρακάτω οδηγούς:Πώς να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε παντζάρια Πώς να καλλιεργήσετε παντζάρια σε δοχεία Πώς να μαζέψετε παντζάρια

Xeriscape Plants: 35 Ανθεκτικές στην ξηρασία Επιλογές

Γρήγορη πλοήγησηΤι είναι η κηπουρική Xeriscape; Αρχές των φυτών Xeriscape που μπορεί να θέλετε να λάβετε υπόψη Πολύ κοντό (ύψος κάτω από 1 πόδι) κοντό (1-2 πόδια ύψος) μέτριο (3-5 πόδια ύψος) ψηλό (5+ πόδια ύψος) Πολύ ψηλό (πάνω από 10 πόδια ύψος) )

Οι κάτοικοι της δυτικής ακτής στις Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τη σημασία του xeriscaping. Αυτή η τεχνική κηπουρικής με χαμηλά νερά έχει κατακλύσει την Καλιφόρνια. Εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές. Αλλά η εύρεση των σωστών φυτών xeriscape είναι λίγο περίπλοκη.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι όλα είναι κάκτοι και παχύφυτα, άμμος και βράχος. Αλλά ο κήπος σας xeriscape δεν χρειάζεται να είναι ήπιος! Ας εξερευνήσουμε μια μεγάλη ποικιλία φυτών που λειτουργούν καλά στο xeriscaping. Σίγουρα θα εκπλαγείτε από αυτό που θα βρείτε στη λίστα μας.

Τι είναι το Xeriscape Gardening;

Ο όρος «ξερίσκα» προέρχεται από την ελληνική ρίζα «ξερός», που σημαίνει ξερός. Και η προέλευσή του αποκαλύπτει τον σκοπό του. Αυτή η μέθοδος εξωραϊσμού με χαμηλό νερό ή χωρίς νερό χρησιμοποιείται για τη μείωση της ανάγκης για άρδευση.

Μερικές φορές αναφέρεται ως εξωραϊσμός τοπίου που εξοικονομεί νερό ή εξωραϊσμός ανθεκτικός στην ξηρασία, το xeriscape κερδίζει ταχύτητα. Κάπως έτσι, είχε αποκτήσει τη φήμη ότι έμοιαζε με ξηρό, άνυδρο σεληνιακό τοπίο. Αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια! Μπορείτε να έχετε ένα καταπράσινο τοπίο με xeriscape και να μειώσετε και τους λογαριασμούς νερού.

Υπάρχουν μερικές αρχές που είναι σημαντικές για το xeriscaping. Ας μιλήσουμε εν συντομία για αυτά.

Αρχές του Xeriscape

Για να εγκαταστήσετε με επιτυχία εγκαταστάσεις xeriscape, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους βασικούς κανόνες. Αυτές οι αρχές θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα βιώσιμο περιβάλλον όλο το χρόνο.

Εν ολίγοις, αυτοί οι κανόνες είναι:Σχεδιάστε τα πάντα καλά εκ των προτέρωνΠεριορίστε το χλοοτάπητα στο ελάχιστοΕπιλέξτε φυτά με χαμηλότερες ανάγκες σε νερό Τοποθετήστε φυτά με παρόμοιες ανάγκες σε νερό μαζί Χρησιμοποιήστε ένα στοχευμένο σύστημα άρδευσης για να μειώσετε τη σπατάλη νερού Μάλταξτε γύρω από τα φυτά για να μειώσετε την εξάτμιση του νερού Διατηρήστε/κλαδέψτε τα φυτά για να αποτρέψετε μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό

Επιτρέψτε μου να αναλύσω λίγο μερικά από αυτά.

Ο εκ των προτέρων προγραμματισμός σάς επιτρέπει να μετρήσετε πού βρίσκονται ηλιόλουστες ή σκιερές τοποθεσίες στην αυλή σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να τοποθετήσετε μαζί φυτά με παρόμοιες ανάγκες φωτός και νερού.

Οι περισσότεροι χλοοτάπητες χρειάζονται τόνους ποτίσματος. Η μετάβαση σε φυτά εδαφοκάλυψης φιλικά προς το xeriscape μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ανάγκες σας σε πότισμα.

Η χρήση στάγδην άρδευσης, είτε με σωλήνα εμποτισμού είτε με άλλο σύστημα, σας επιτρέπει να στοχεύσετε τα φυτά σας. Δεν χρειάζεται να ποτίζετε ένα χώρο 6 πόδια επί 6 πόδια εάν έχετε φυτά μόνο σε τρία πόδια από αυτόν. Διατηρεί επίσης το φύλλωμα στεγνό, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο πολλών φυτικών ασθενειών.

Το μούλτι είναι υπέροχο πράγμα. Με την πάροδο του χρόνου αποσυντίθεται και προσθέτει πολύτιμη οργανική ουσία στο έδαφος. Αλλά μέχρι να διασπαστεί, λειτουργεί σαν σφουγγάρι για την υγρασία που διαφορετικά θα εξατμιζόταν από το χώμα. Η διατήρηση 3-4″ βαθιάς επένδυσης γύρω από τα φυτά σας θα μειώσει σημαντικά τις ανάγκες σε πότισμα.

Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν, οι απαιτήσεις τους σε νερό αυξάνονται. Διατηρώντας τον κήπο σας συντηρημένο, μπορείτε να διατηρήσετε τις ανάγκες ποτίσματος σταθερές. Αυτό σας διευκολύνει να τοποθετήσετε τα κρεβάτια σας σε σύστημα χρονοδιακόπτη νερού και να αυτοματοποιήσετε μέρος της εργασίας σας.

Φυτά που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε

Αποφασίσατε λοιπόν να κάνετε τη βουτιά στον εξωραϊσμό μείωσης του νερού; Φανταστικός! Ας μιλήσουμε για τα φυτά.

Πολλά πράσινα, ζωντανά φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο xeriscape εύκολα. Το ίδιο και μερικά χόρτα. Οι θάμνοι είναι επίσης μια επιλογή. Σου αρέσουν τα λουλούδια? Υπάρχουν ανθοφόρα φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία! Δεν χρειάζεται να κάνετε τον κήπο σας στο Grand Canyon. Μπορεί να είναι όσο πλούσιο και πράσινο θέλετε.

Ακολουθεί ένα δείγμα μερικών από τα πολλά είδη φυτών που μπορείτε να ενσωματώσετε εύκολα. Όλα αυτά τα φυτά xeriscape είναι δοκιμασμένα. Προς το παρόν, θα επικεντρωθώ στο μέγεθος του φυτού, αλλά να θυμάστε ότι ο προγραμματισμός είναι το κλειδί. Πριν ξεκινήσετε, επιλέξτε τα φυτά σας όχι μόνο με βάση το μέγεθος, αλλά με τη συχνότητα ποτίσματος και τις ανάγκες φωτός.

Πολύ κοντός (κάτω από 1 πόδι ύψος)

Τα καλύμματα εδάφους, οι νεραϊδόκηποι και πολλά άλλα εμπίπτουν στην κατηγορία των πολύ σύντομων. Αυτές οι μικροσκοπικές επιλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους για οπτικό εφέ. Μου αρέσουν ιδιαίτερα αυτά στο μπροστινό μέρος των κρεβατιών κήπου ή αντί για γκαζόν.

Sedum rubrotinctum, «Χοιρινό και φασόλια»

Συνήθως λίγο κάτω από ένα πόδι ψηλό, sedum rubrotinctum είναι ένα παχύφυτο. Με το παρατσούκλι φυτό ζελέ φασόλι ή χοιρινό και φασόλια, τα φύλλα του έχουν περίπου σχήμα φασολιού. Παράγει το φύλλωμά του σε μακριά, χοντρά στελέχη. Την άνοιξη εμφανίζονται φωτεινά κίτρινα άνθη σε σχήμα αστεριού. Καλύτερο στις ζώνες 9-11.

Μάθετε περισσότερα: Φροντίδα φυτών ζελέ φασολιών

Pachysandra Procumbens, “Alegheny Spurge”

Το Allegheny spurge είναι ένα κοινό φυτό εδαφοκάλυψης. Αλλά ξέρατε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε xeriscaping; Ενώ προτιμά το υγρό έδαφος όταν είναι νέο, είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία όταν είναι ώριμο. Είναι επίσης λάτρης της σκιάς, καθιστώντας το ιδανικό για εκείνα τα περίεργα σημεία χωρίς σταθερό ηλιακό φως. Προτιμώνται οι ζώνες 5-9.

Μάθετε περισσότερα: Allegheny Spurge Care

Ophiopogon japonicus, “Dwarf Lilyturf”

Ο νάνος κρίνος, που μερικές φορές αποκαλείται φυτό σιντριβάνι, είναι ένα από τα πιο μικροσκοπικά φυτά στη λίστα. Με μέσο όρο σε ύψος περίπου 4″, αυτό το μικρό γρασίδι μπορεί να είναι φυτό εδάφους ή φυτό σε χαμηλό υψόμετρο. Προτιμά το υγρό έδαφος, αλλά μπορεί να δεχτεί ελαφρώς πιο ξηρές συνθήκες όταν δημιουργηθεί. Καλύτερο στις ζώνες 5-9.

Ophiopogon planiscapus, “Black Mondo Grass”

Ψάχνετε κάτι πιο σκοτεινό; Σκεφτείτε το μαύρο γρασίδι mondo. Όπως ο νάνος κρίνος, αυτός ο συγγενής κρίνος αναπτύσσει σφιχτές, μπερδεμένες συστάδες φύλλων. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, τα φύλλα έχουν τόσο σκούρο χρώμα που είναι σχεδόν μαύρα. Μέσο ύψος 8-12″. Άλλος ένας υπέροχος υποψήφιος για τους πιο σκιερούς σας χώρους! Ζώνες 5-9.

Μάθετε περισσότερα: Black Mondo Grass Care

Aloe aristata, “Lace Aloe”

Ονομάζεται επίσης Aristaloe aristata, αυτό το φυτό δεν είναι αληθινή αλόη. Είναι πιο στενά συνδεδεμένο με άλλα είδη. Αλλά οι συμπαγείς κύκλοι 6-8″ με πριονισμένες ακίδες δημιουργούν ένα όμορφο σχήμα σαν σφαίρα. Φαίνεται εκπληκτικό σε έναν κήπο, ειδικά όταν βγάζει πορτοκαλί λουλούδια! Αναπτύξτε στις ζώνες 7-11.

Μάθετε περισσότερα: Lace Aloe Care

Erigeron karvinskianus, «Santa Barbara Daisy»

Το πίσω φύλλωμα και τα σταθερά λουλούδια είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της μαργαρίτας Santa Barbara. Αυτό το εγγενές φυτό του Μεξικού είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία. Δώστε του λίγο νερό και τροφοδοτεί αμέσως μια έκρηξη φρέσκιας ανάπτυξης. Σύντομο και γλυκό, αυτό το υπέροχο πολυετές είναι το καλύτερο στις ζώνες 6-9.

Μάθετε περισσότερα: Santa Barbara Daisy Care

Euphorbia myrsinites, «Myrtle Spurge»

Αυτό το αειθαλές πολυετές είναι ενδιαφέρον. Ύψος 4-8″, έχει φύλλα που μοιάζουν με χυμώδη που στρώνουν σε ένα σφιχτό σχέδιο από χοντρούς, ξυλώδεις μίσχους. Με μπλε-πράσινο χρώμα, η μυρτιά αναπτύσσει επιδεικτικά κίτρινα βράκτια την άνοιξη. Ιδανικό στις ζώνες 5-9.

Μάθετε περισσότερα: Euphorbia Myrsinites Care

Sedum kamtschaticum, “Russian Stonecrop”

Με μέσο ύψος 6″, αυτό το αιωρούμενο εδαφοκάλυμμα είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό. Όμορφα πράσινα οβάλ φύλλα προσκολλώνται σε μακριά, υστερούντα στελέχη. Το ρωσικό stonecrop παράγει μικροσκοπικά κίτρινα άνθη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα άνθη μετατρέπονται σε μικρά, κόκκινο-κόκκινο φρούτα το φθινόπωρο. Το χειμώνα χάνει τα περισσότερα φύλλα του. Καλύτερο στις ζώνες 3-8.

Μάθετε περισσότερα: Sedum Kamtschaticum Care

Juniperus conferta, “Shore Juniper”

Αυτός ο αειθαλής κωνοφόρος θάμνος είναι ένα δημοφιλές κάλυμμα εδάφους. Οι γαλαζοπράσινες βελόνες, λίγο λιγότερο από μια ίντσα σε μήκος, εκτείνονται από τους ξυλώδεις μίσχους του. Παράγει κώνους σπόρων που γίνονται ασημί όταν ωριμάσουν. Αυξάνεται 6-12″. Δημοφιλές για τον έλεγχο της διάβρωσης, ευδοκιμεί στις ζώνες 6-9.

Μάθετε περισσότερα: Shore Juniper Care

Callirhoe involucrata, «Purple Poppy-Mallow»

Τα λιβάδια και οι πεδινές εκτάσεις του Μιζούρι είναι το σπίτι της μωβ παπαρούνας-μολόχας. Μεγαλώνοντας 6″-12″ σε ύψος, αυτό το ποώδες πολυετές φυτό παράγει λουλούδια ματζέντα σε σχήμα κυπέλλου. Οι βαθιές ρίζες του δίνουν μεγάλη αντοχή στην ξηρασία. Οι ζώνες 4-8 είναι ιδανικές για αυτό το φυτό.

Μάθετε περισσότερα: Περιποίηση μωβ παπαρούνας-μολόχα

Κοντός (1-2 πόδια ύψος)

Για κλινοσκεπάσματα, μπορντούρες ή απλά όμορφα, τα κοντά φυτά είναι ο καλύτερος τρόπος. Μπορείτε να κλιμακώσετε διαφορετικά επίπεδα φυτών μαζί σε επίσημο στυλ. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε μια κακοφωνία μονού ύψους χρώματος και υφής. Η επιλογή εξαρτάται από εσάς!

Aloe brevifolia, «Crocodile Aloe»

Ένα άλλο γλυκό μικρό παχύφυτο, αυτό είναι μια αληθινή αλόη. Η αλόη του κροκόδειλου πέφτει στο εύρος 12-14″. Ονομάζεται έτσι λόγω των οδοντωτών φύλλων του που μοιάζουν με στόματα κροκοδείλων, είναι αειθαλές και υπέροχο. Φυτό θερμού κλίματος, αποδίδει καλύτερα στις ζώνες 9-11.

Μάθετε περισσότερα: Crocodile Aloe Care

Salvia sonomensis, “Sonoma Sage”

Το Sonoma Sage είναι μια από τις κορυφαίες μου επιλογές για κηπουρική xeriscape. Είναι απολύτως όμορφο, ειδικά όταν βγάζει τις μωβ-μπλε αιχμές λουλουδιών του. Τα ασημοπράσινα φύλλα στα 12-14″ στελέχη του αρωματίζονται ελαφρά όταν θερμαίνονται από τον ήλιο. Ευδοκιμεί σε παράκτια ή βουνά περιβάλλοντα στις ζώνες 8-10.

Μάθετε περισσότερα: Sonoma Sage Care

Salvia chamaedryoides, “Germander Sage”

Στο ψηλότερο του, το φασκόμηλο φτάνει τα 2 πόδια. Τα γκριζοπράσινα φύλλα του αναπτύσσονται σε μακριούς, ευθύς μίσχους σε σχηματισμό θάμνου. Τα έντονα μπλε λουλούδια αναπτύσσονται σε μακριές καρφιά λουλουδιών τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και μερικές φορές περισσότερο. Είναι ιθαγενής του Μεξικού, αναπτύσσεται στις ζώνες 9-10.

Μάθετε περισσότερα: Φροντίδα για τον Γερμανό Sage

Oxalis triangularis, “False Shamrock”

Το ψεύτικο τριφύλλι είναι ένα πολύ ασυνήθιστο φυτό. Τα φύλλα του κινούνται ως απόκριση στο φως, διπλώνουν τη νύχτα και ξεδιπλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα τριγωνικά φύλλα μπορεί να είναι πράσινα, ροζ, μοβ ή ένα μείγμα των τριών. Τα φύλλα αυτού του μοναδικού πολυετούς φυτού είναι επίσης βρώσιμα! Αναπτύσσεται βέλτιστα στις ζώνες 8-11.

Μάθετε περισσότερα: Oxalis Triangularis Care

Rohdea japonica, «Ιαπωνικός ιερός κρίνος»

Ο ιαπωνικός ιερός κρίνος, Rohdea japonica, είναι φυτό με ινώδεις ρίζες. Τα μακριά, μεσοπράσινα φύλλα βοηθούν στην κατεύθυνση της βροχόπτωσης προς το κέντρο του συμπλέγματος. Οι αιχμές των λουλουδιών ανθίζουν σε μια συστάδα από ωχροκίτρινα άνθη που αργότερα σχηματίζουν κόκκινα, μη βρώσιμα μούρα. Αυτό το φυτό έχει κατά μέσο όρο 18″ ύψος και αναπτύσσεται στις ζώνες 6-10.

Μάθετε περισσότερα: Ιαπωνική Φροντίδα Ιερού Κρίνου

Lycoris radiata, ‘Equinox Flower’

Το λουλούδι της Ισημερίας, που μερικές φορές αποκαλείται κόκκινος κρίνος αράχνης, είναι πανέμορφο. Ανθίζουν μετά την πρώτη πλήρη βροχή το φθινόπωρο. Βολβώδες πολυετές, οι βολβοί είναι τοξικοί. Είναι αρκετά δυνατά ώστε να φυτεύονται γύρω από ορυζώνες στην Ιαπωνία για να κρατήσουν έξω τα παράσιτα και τα ποντίκια! Αυτά αναπτύσσονται στις ζώνες 6-10.

Μάθετε περισσότερα: Equinox Flower Care

Εργοστής θεαματικότητας, «Μωβ Λάβγκρας»

Τα διακοσμητικά χόρτα όπως το μωβ χόρτο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον εξωραϊσμό πολύ εύκολα. Αυτό το ανθισμένο στα τέλη του καλοκαιριού φυτό παράγει κοκκινωπά-μοβ άνθη τον Αύγουστο. Μέχρι τον Οκτώβριο, τα λουλούδια ξεθωριάζουν για άλλη μια φορά. Είναι τέλειος υποψήφιος για εμφάνιση στον κήπο με αγριολούλουδα! Ιδανικό στις ζώνες 5-9.

Μάθετε περισσότερα: Purple Lovegrass

Oenothera fruticosa, «Στενόφυλλες Ηλιοστάλες»

Οι σταγόνες είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό που είναι εγγενές στην ανατολική Βόρεια Αμερική. Στα τέλη της άνοιξης, παράγει συστάδες από κίτρινα άνθη με τέσσερα πέταλα. Εξαιρετικά σε άγριους κήπους ή κήπους εξοχικών σπιτιών, αναπτύσσονται στις ζώνες 4-8.

Μάθετε περισσότερα: Oenothera Fruticosa Care

Helleborus foetidus, «Δυσβρασμένος ελλέβορος»

Ένα άλλο ασυνήθιστο φυτό xeriscape, ο βρωμερός ελλεβόρος στην πραγματικότητα βρωμάει. Τα μελανιασμένα φύλλα μπορεί να μυρίζουν άγνωστα και τα άνθη είναι λίγο πικάντικα. Αλλά εφόσον δεν χτυπάτε τα φυτά σας, είναι μια υπέροχη επιλογή xeriscape! Τα άνθη του είναι πρασινολευκά και σε σχήμα καμπάνας και φύεται στις ζώνες 5-9.

Μάθετε περισσότερα: Helleborus Foetidus Care

Santolina chamaecyparissus, “Lavender Cotton”

Τα επιδεικτικά κίτρινα λουλούδια εκρήγνυνται από τον αιωρούμενο θάμνο γνωστό ως βαμβάκι λεβάντας. Ένα καλοκαιρινό ανθισμένο, παράγει έναν εκπληκτικό αριθμό λουλουδιών όταν ανθίζει. Τον υπόλοιπο χρόνο, είναι ένας όμορφος λόφος από ασημί-γκρι φύλλωμα με ελαφρά μοσχομυριστό άρωμα. Καλύτερο στις ζώνες 6-9.

Μάθετε περισσότερα: Santolina Chamaecyparissus Care

Μέτρια (3-5 πόδια ύψος)

Ψάχνετε για κάτι μεγαλύτερο για να λειτουργήσει ως κεντρικό στοιχείο; Ή μήπως μόλις έχετε πολύ χώρο και θέλετε να είστε μέχρι το στήθος σας με δόξα στον κήπο; Υπάρχουν επιλογές για εσάς!

Muhlenbergia capillaris, “Pink Muhlygrass”

Μεγαλώνοντας σε ύψη 2-3 ποδιών, αυτό το διακοσμητικό γρασίδι muhly είναι υπέροχο. Το μεγαλύτερο μέρος της άνοιξης και του καλοκαιριού, είναι ένα καταπράσινο γρασίδι. Αλλά το φθινόπωρο, μακριές ταξιανθίες από ροζ-κόκκινα λουλούδια υψώνονται πάνω από το γρασίδι. Μοιάζει σαν ένα σύννεφο από μαλλί της γριάς μόλις φύτρωσε στον κήπο! Θα είναι πιο χαρούμενο στις ζώνες 5-9.

Μάθετε περισσότερα: Pink Muhly Grass Care

Lobelia laxiflora, «Λουλούδι μεξικάνικο καρδινάλιο»

Το μεξικάνικο λουλούδι καρδινάλιο θα πρέπει να είναι πιο δημοφιλές! Οι ξυλώδεις, σχεδόν 3′ μίσχοι του υποστηρίζουν έντονα κόκκινα σωληνοειδή άνθη μέχρι τον πρώτο παγετό. Κάτω από τα λουλούδια υπάρχει μια λωρίδα από πράσινα φύλλα που μοιάζουν με λόγχη. Ασυνήθιστο στους περισσότερους παραδοσιακούς κήπους, είναι ιδανικό για xeriscape. Λάτρης της ζέστης και του ήλιου, ευδοκιμεί στις ζώνες 9-11.

Μάθετε περισσότερα: Lobelia Laxiflora Care

Gaura Lindheimeri, “Lindheimer’s Beebblossom”

Συχνά αναφέρεται ως gaura, αυτός ο θάμνος 3-5 ποδιών είναι πολυετής. Είναι απαραίτητο για κήπους με αγριολούλουδα όπου μπορεί να απλωθεί! Τα άνθη του ανθίζουν από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Ξεκινούν ως ροζ μπουμπούκια και γίνονται άσπρα σαν λουλούδια, μετατοπίζοντας σταδιακά ξανά σε απαλό ροζ. Αναπτύξτε το στις ζώνες 5-9.

Μάθετε περισσότερα: Gaura Lindheimeri Care

Eryngium yuccifolium, «Δάσκαλος Κροταλίας»

Ο κροταλίας κύριος είναι ένα περίεργο ποώδες φυτό. Μέλος της οικογένειας του μαϊντανού, βγάζει φύλλα μήκους 3-4′ που μοιάζουν με σπαθί. Τα μικροσκοπικά πρασινολευκά λουλούδια είναι πυκνά συσκευασμένα σε κεφαλές λουλουδιών που μοιάζουν με γαϊδουράγκαθα. Κοινώς στο λιβάδι, φύεται στις ζώνες 3-8.

Κερδίστε Περισσότερα: Rattlesnake Master Care

Dasylirion wheeleri, «Desert Spoon»

Συγγενής των σπαραγγιών, αυτό το φυτό της ερήμου ονομάζεται κουτάλι της ερήμου. Το όνομα προέρχεται από το μόνο μίσχο λουλουδιών που βάζει κάθε χρόνο. Ενώ το ίδιο το αγκαθωτό φυτό μπορεί να φτάσει τα 4 πόδια, ο μίσχος του λουλουδιού μπορεί να φτάσει τα 15′! Γεμίζεται με χιλιάδες λευκά ή ροζ-μοβ άνθη και μοιάζει με ένα τεράστιο κουτάλι. Αναπτύσσεται στις ζώνες 6-10.

Μάθετε περισσότερα: Desert Spoon Care

Pycnanthemum tenuifolium, «Slender Mountain Mint»

Ενώ το όνομα υποδηλώνει ότι κατοικεί στα βουνά, η ορεινή μέντα δεν το κάνει. Καλλιεργημένο σε λιβάδια ή κατά μήκος δρόμων, αυτό το φυτό ύψους 2-3′ έχει φύλλα που μοιάζουν με βελόνες. Όταν θρυμματιστούν, τα φύλλα αναδίδουν ένα άρωμα μέντας. Λευκές συστάδες λουλουδιών ανθίζουν στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού. Τα πάει καλά στις ζώνες 4-8.

Μάθετε περισσότερα: Narrow Mountain Mint Care

Phlomis fruticosa, «Sage της Ιερουσαλήμ»

Το φασκόμηλο της Ιερουσαλήμ δεν είναι αληθινό φασκόμηλο, αλλά τα φύλλα του μοιάζουν με φασκόμηλο! Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στρογγυλές συστάδες φωτεινών κίτρινων λουλουδιών αναδύονται από τους μίσχους. Αυτό το αειθαλές πολυετές μπορεί να φτάσει τα 4′ ύψος και παραμένει αειθαλές στις ζώνες 8-10.

Μάθετε περισσότερα: Jerusalem Sage Care

Salvia guaranitica, «Φασκόμηλο με άρωμα γλυκάνισου»

Ως ετήσιο, φασκόμηλο με άρωμα γλυκάνισου αυξάνεται σε ύψος περίπου 3′. Καλλιεργημένο ως πολυετές, μπορεί να φτάσει τα 5′, μερικές φορές και μεγαλύτερο. Παράγει ζωηρά, σκούρα μπλε σωληνοειδή άνθη από τα μέσα του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο. Το φύλλωμα είναι σκούρο πράσινο. Αλίμονο, δεν έχει πολύ άρωμα γλυκάνισου όταν είναι μελανιασμένο. Αλλά είναι όμορφο, και μεγαλώνει στις ζώνες 8-10.

Μάθετε περισσότερα: Salvia Guaranitica Care

Agave ovatifolia, «Η Γλώσσα της Φάλαινας Αγαύη»

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τα παχύφυτα, σκέφτονται φυτά που είναι από μερικές ίντσες έως ένα πόδι. Η αγαύη της γλώσσας της φάλαινας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό. Αυτά μπορεί να φτάσουν 4′ ύψος και περίπου 6′ σε διάμετρο, και η ακίδα των λουλουδιών τους μπορεί να φτάσει τα 15′! Αυτό το ισχυρό φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί στις ζώνες 7-11.

Μάθετε περισσότερα : Agave Ovatifolia Care

Ψηλός (5+ πόδια ύψος)

Από μικρούς φοίνικες μέχρι μεγάλα κωνοφόρα, υπάρχουν ορισμένες ψηλές επιλογές. Μπορείτε να πάτε κάθετα κατά μήκος του φράχτη σας με ευκολία!

Rudbeckia maxima, “Large Coneflower”

Φύλλα σε σχήμα κουπιού μήκους έως 24″, μίσχος λουλουδιών που μπορεί να φτάσει τα επτά πόδια… και ανθίζει επίσης! Το μεγάλο κωνοφόρα παράγει τεράστια κίτρινα άνθη με έναν σκούρο καφέ κεντρικό κώνο. Ένα φανταχτερό κεντρικό στοιχείο για τον κήπο xeriscape, θα αναπτυχθεί στις ζώνες 4-9.

Μάθετε περισσότερα: Rudbeckia Maxima Care

Coreopsis tripteris, “Tickseed”

Ένα άλλο φυτό λιβάδι, ο ψηλός τσιμπουρόσπορος μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 4-8′ σε ύψος. Τα κίτρινα λουλούδια του που μοιάζουν με μαργαρίτα ανθίζουν από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Σε υγρά εδάφη, τείνει να απλώνεται, αλλά σε πιο ξηρά εδάφη τα πάει καλά. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια υποστήριξη σε περιοχές με ανέμους. Ιδανικό στις ζώνες 3-8.

Μάθετε περισσότερα: Tall Ticksseed Care

Romneya coulteri, “California Tree Poppy”

Η Καλιφόρνια Tree Poppy είναι γνήσια ιθαγενής της Καλιφόρνια. Μεγαλώνοντας σχεδόν οκτώ πόδια σε ύψος, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω ριζωμάτων σε τεράστιες περιοχές. Φημολογείται ότι θα φυτρώσουν κάτω από το σπίτι σου και θα βγουν από την άλλη πλευρά! Αυτά τα φυτά παράγουν ανοιχτά, ευάερα και μεγάλα λευκά άνθη. Χάνουν τα φύλλα τους το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αλλά επιστρέφουν ξανά την άνοιξη. Καλύτερο στις ζώνες 8-10.

Μάθετε περισσότερα: Romneya Coulteri Care

Dioon edule, “Virgin’s Palm”

Θέλετε κάτι που να μοιάζει σαν να ανήκει σε έναν τροπικό παράδεισο; Το The Virgin’s Palm ανταποκρίνεται απόλυτα στα κριτήριά σας. Αυτό το αργά αναπτυσσόμενο κυκλαδόνιο μπορεί να φτάσει τα 8′ ύψος στο χρόνο. Του αρέσει ο πλήρης ήλιος ή η μερική σκιά και είναι ένα υπέροχο φυτό με έμφαση. Υποτροπικό, προτιμά τις ζώνες 9-11.

Πολύ ψηλός (πάνω από 10 πόδια ύψος)

Εκπληκτικά ψηλό, το γιούκα είναι ο στήριγμα της ερήμου. Και ενώ δεν χρειάζεται να έχετε παντού κόκκινους βράχους και κάκτους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα τεράστια φυτά. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα για να δείτε!

Yucca rostrata, «Γιούκα με ράμφος»

Το ράμφος γιούκα μοιάζει με ένα θολό δέντρο από απόσταση. Από κοντά, μπορείτε να δείτε τη στρογγυλή, αιχμηρή κορυφή του που κρατά χιλιάδες λεπτά φύλλα μήκους 2′. Ο κορμός με ασαφή εμφάνιση καλύπτεται στην πραγματικότητα με παλαιότερα φύλλα που έχουν καταρρεύσει προς τα κάτω. Αν θέλετε ένα ασυνήθιστο «δέντρο» που μοιάζει σαν να βγήκε κατευθείαν από τη χώρα των θαυμάτων, επιλέξτε αυτό! Μπορεί να καλλιεργηθεί στις ζώνες 5-11.

Μάθετε περισσότερα: Yucca Rostrata Care

Yucca aloifolia, «Ισπανικό στιλέτο»

Φτάνοντας μέχρι και τα 12-15′ ύψος, το ισπανικό στιλέτο ονομάζεται εύστοχα. Αιχμές φύλλων δύο ποδιών με αιχμηρές οδοντώσεις κατά μήκος τους σκαρφαλώνουν στον κορμό του. Οι άποικοι έφτιαχναν σχοινί από τις ίνες των φύλλων. Τα άνθη του σχηματίζονται σε συστάδες που μπορούν να φτάσουν τα 2′ σε μήκος και φημίζονται ότι είναι βρώσιμα. Τα πουλιά αγαπούν τον καρπό που σχηματίζεται από τις εξαντλημένες ανθοφορίες. Αναπτύσσεται στις ζώνες 8-10.

Μάθετε περισσότερα : Yucca Aloifolia Care

Τώρα, αυτό είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα φυτά xeriscape που υπάρχουν εκεί έξω. Έχω παράσχει μόνο ένα μικρό δείγμα της ποικιλίας που υπάρχει. Αυτά τα φυτά μπορούν όλα να επιβιώσουν σε συνθήκες χαμηλού έως καθόλου νερού. Κυμαίνονται από ζιζάνια έως θάμνους, φυλλώδη έως δεντρόμορφα, και οτιδήποτε μεταξύ τους. Υπάρχουν επίσης πολλές δυνατότητες λουλουδιών για να θαμπώσουν τις αισθήσεις.

Μην κάνετε που-που-πού λοιπόν τους κήπους εξοικονόμησης νερού! Με λίγη προετοιμασία, μπορείτε και εσείς να απολαύσετε το καταπράσινο τοπίο που ονειρευόσασταν… ενώ ρίχνετε τον λογαριασμό του νερού.The Green Thumbs Behind This Article: Lorin Nielsen Αρχισυντάκτρια

Previous Post
Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *