Πώς να καλλιεργήσετε πράσα

Πώς να καλλιεργήσετε πράσα Allium ampeloprasum var. porrum Το πράσο μοιάζει με πράσινο κρεμμύδι που τροφοδοτείται με στεροειδή. Είναι πολύ πιο παχύ από ένα κρεμμύδι, με πλάτος μία έως τρεις ίντσες και περίπου δύο φορές πιο ψηλό. Αλλά φοράει εντελώς το ίδιο ρούχο, αν και σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Στην πραγματικότητα σχετίζεται με τα κρεμμύδια, προσφέροντας μια ήπια, γλυκιά γεύση σαν κρεμμύδι που χρησιμοποιείται για να καρυκεύσουμε οποιοδήποτε αριθμό πιάτων – περισσότερα για αυτό αργότερα σε αυτό το άρθρο.

Τα πράσα είναι μια καλλιέργεια με δροσερό καιρό, με ιδανικό εύρος θερμοκρασίας ανάπτυξης από 55 έως 75°F. Όπως και τα λαχανικά , εκτιμούν έναν ή δύο παγετό για καλύτερη ανάπτυξη της γεύσης.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, ενδέχεται να κερδίσουμε προμήθεια.

Οι περισσότερες ποικιλίες είναι ανθεκτικές στις Ζώνες 7 ή 8, αν και ορισμένοι τύποι μπορούν να ανεχθούν πιο δροσερό καιρό. Θα προσφέρουμε ορισμένες λεπτομέρειες σύντομα.

Το φυτό είναι διετές, αν και η ζημιά και η υποχώρηση λόγω σκληρού παγώματος θα το κάνουν ετήσιο.

Το κορυφαίο, φυλλώδες πράσινο μέρος του φυτού ονομάζεται “σημαία” και το λευκό μέρος συνήθως ονομάζεται “στέλεχος” ή “κοτσάνι”, αν και βοτανικά μιλώντας αυτά είναι εσφαλμένες ονομασίες.

Το λευκό μέρος του φυτού είναι τεχνικά μια σφιχτή δέσμη θηκών φύλλων.

Είστε έτοιμοι να βουτήξετε στον συναρπαστικό κόσμο του πράσου; Δείτε τι πρόκειται να ακολουθήσει σε αυτό το άρθρο:

Τι θα μάθετε

Καλλιέργεια και ιστορία Πολλαπλασιασμός Τρόπος καλλιέργειας Συμβουλές καλλιέργειας Ποικιλίες για επιλογή Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών Συγκομιδή Διατήρηση συνταγών και ιδεών μαγειρικής Γρήγορη αναφορά Οδηγός καλλιέργειας

Ήρθε η ώρα να μεγαλώσετε!

Καλλιέργεια και Ιστορία

Τα πράσα προέρχονται από την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Καλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια και τα απολάμβαναν οι εργάτες που έχτισαν τις πυραμίδες.

Εκτός από το βασικό συστατικό της διατροφής των απλών ανθρώπων, προφανώς ο αυτοκράτορας Νέρων λάτρευε ένα ή δύο πράσα, τα οποία έτρωγε σχεδόν καθημερινά για να ενισχύσει τη φωνή του.

Ο Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης πιστεύεται ότι έχει συνταγογραφήσει αυτό το λαχανικό ως θεραπεία για την αιμορραγία από τη μύτη.

Το Leeks κάνει την εμφάνισή του σε αυτό που θεωρείται ως το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στον κόσμο, «Apicius de re Coquinaria», («Σχετικά με το θέμα της μαγειρικής») που συντάχθηκε στη Ρώμη του τέταρτου έως του πέμπτου αιώνα.

Η συλλογή συνταγών περιλαμβάνει πολλά πράσα, τα περισσότερα από τα οποία το παρουσιάζουν όχι ως καρύκευμα για άλλα φαγητά, αλλά ως λαχανικό που πρέπει να το απολαύσετε μόνο του.

Πιστεύεται ότι το λαχανικό εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και στα βρετανικά νησιά από τους επιδρομείς Ρωμαίους. Οι Ευρωπαίοι άποικοι έφεραν το λαχανικό στη Βόρεια Αμερική.

Για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί, το λαχανικό είναι σήμερα το εθνικό έμβλημα της Ουαλίας και φοριέται περήφανα την Ημέρα του Αγίου Δαυίδ – μια γιορτή για να τιμήσει τον προστάτη άγιο της χώρας.

Διάδοση

Μπορείτε να καλλιεργήσετε πράσα από σπόρους ή, όπως ο ανανάς , να το πολλαπλασιάσετε από υπολείμματα κουζίνας.

Από το Seed

Ξεκινήστε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους σε γλάστρες ή δίσκους σπόρων. Διασκορπίστε τους σπόρους πάνω από ένα πλούσιο μείγμα γλάστρας και στη συνέχεια καλύψτε τους με ένα λιγοστό χώμα.

Μπορείτε να περιμένετε τη βλάστηση μέσα σε πέντε έως 12 ημέρες.

Ή μπορείτε να κατευθύνετε τη σπορά σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον οι θερμοκρασίες του αέρα είναι κάτω από 77 και πάνω από 55°F. Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη βλάστηση είναι μεταξύ 70 και 77°F.

Τα σπορόφυτα θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση όταν έχουν ύψος έξι έως οκτώ ίντσες.

Σκληρώστε τα μετακινώντας τα σε εξωτερικούς χώρους για μερικές ώρες κάθε μέρα, επιμηκύνοντας σταδιακά τον χρόνο που περνάτε έξω κάθε μέρα για περίπου μία εβδομάδα.

Όταν είστε έτοιμοι για μεταφύτευση, αφαιρέστε τα σπορόφυτα από το έδαφος και διαχωρίστε τα απαλά.

Δημιουργήστε στενές τρύπες στο προετοιμασμένο κρεβάτι σας που είναι περίπου στο μισό βάθος από τα σπορόφυτα, από τη ρίζα μέχρι την κορυφή του στελέχους.

Οι τρύπες θα πρέπει να είναι στενές, όχι μεγαλύτερη από μια ίντσα σε διάμετρο και μπορούν να γίνουν με το να σπρώχνετε έναν πείρο ή ένα «dibber» στο έδαφος – σε αντίθεση με το σκάψιμο μιας τρύπας με ένα φτυάρι κήπου.

Θα πρέπει να απέχουν 6 ίντσες μεταξύ τους σε σειρές που απέχουν ένα πόδι.

Τοποθετήστε τα σπορόφυτα στις τρύπες. μέρος του πράσινου τμήματος μπορεί να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, και αυτό είναι εντάξει για αυτό το φυτό.

Γεμίστε τις τρύπες με νερό, αλλά μην γεμίσετε τις τρύπες με χώμα. Το χώμα θα θρυμματιστεί σταδιακά, αλλά θα είναι χαλαρό, επιτρέποντας στα πράσα να διογκωθούν σε παχουλή διάμετρο καθώς μεγαλώνουν.

Από Αποκόμματα

Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε ένα νέο φυτό από το ριζωμένο κομμάτι στην άκρη ενός μίσχου πράσου.

Απλώς κόψτε και χρησιμοποιήστε την κορυφή, αφήνοντας τουλάχιστον μια ίντσα κοτσάνι στο τέλος, με τις ρίζες ανέπαφες. Τοποθετήστε αυτό το κομμάτι σε ένα φλιτζάνι, προσθέστε νερό για να καλύψει περίπου το μισό κοτσάνι, βάλτε το σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο και σύντομα θα έχετε περισσότερα χόρτα να φουσκώσουν.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οδοντογλυφίδες για να αιωρήσετε το κόψιμο στο νερό, όπως θα κάνατε με ένα κουκούτσι αβοκάντο.

Μόλις το επάνω μέρος αρχίσει να εμφανίζει νέα ανάπτυξη δύο έως τριών ιντσών, μπορείτε να το φυτέψετε στον κήπο. Εναλλακτικά, κρατήστε το στο νερό για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να το συλλέξετε κατευθείαν από το περβάζι σας!

Πώς να αναπτυχθεί

Τα πράσα προτιμούν πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος με pH μεταξύ 6,0 και 7,0. Χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ ώρες έντονο ηλιακό φως καθημερινά.

Πολλές ποικιλίες απαιτούν μακρά περίοδο ανάπτυξης 120 έως 150 ημερών, αλλά οι νεότερες ποικιλίες μπορεί να χρειαστούν έως και 90 ημέρες για να ωριμάσουν.

Με ένα ρηχό ριζικό σύστημα, τα πράσα χρειάζονται περίπου μια ίντσα νερό την εβδομάδα, επομένως παρακολουθήστε τους τοπικούς ρυθμούς βροχοπτώσεων και ποτίστε εάν δεν βρέχει.

Καλύψτε καλά την περιοχή καλλιέργειας.

Το λευκό μέρος του πράσου είναι το πιο επιθυμητό για μαγείρεμα και φαγητό, καθώς είναι τρυφερό και λιγότερο ινώδες από το πράσινο. Ως εκ τούτου, οι κηπουροί συχνά επιβαρύνουν τη βρωμιά γύρω από τον άξονα για να αποτρέψουν αυτό το μέρος του φυτού να δημιουργήσει χλωροφύλλη και να γίνει πράσινο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα περίβλημα από χαρτόνι ή άλλο πορώδες υλικό για να το τυλίξετε γύρω από το κοτσάνι καθώς μεγαλώνει. Πρέπει να είναι αδιαφανές, αλλά να επιτρέπει ακόμα λίγη ροή αέρα, διαφορετικά το πράσο μπορεί να αρχίσει να σαπίζει.

Περίπου στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου, ντύστε την περιοχή ανάπτυξης περίπου έξι ίντσες μακριά από τα φυτά με ένα ισορροπημένο λίπασμα , όπως ένα μείγμα 10-10-10 NPK  με ρυθμό ένα φλιτζάνι για 10 πόδια σειράς.

Τα πράσα είναι ιδιαίτερα ανεκτικά στο κρύο. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορούν να λάβουν θερμοκρασίες έως και 5°F περίπου, και ένας ή δύο παγετοί λέγεται ότι βελτιώνουν τη γεύση τους.

Αλλά σίγουρα θέλετε να τα τραβήξετε πριν παγώσει το έδαφος.

Εάν ζείτε σε ένα μέρος όπου μπορείτε να ξεχειμωνιάσετε τα πράσα, σκεφτείτε ότι πιθανότατα θα βιδώσουν την άνοιξη εάν έχουν εκτεθεί σε παγετούς και μετά ζεστάνει ο καιρός.

Αν είναι το δεύτερο έτος της ζωής τους, θα κλείσουν ανεξάρτητα, καθώς είναι διετές.

Τραβήξτε τα λοιπόν πριν ζεσταθεί πολύ ο καιρός ή αφήστε μερικά μπουλόνια για λόγους εξοικονόμησης σπόρων. Τα στρογγυλά μοβ, λεβάντα ή ροζ λουλούδια είναι αρκετά ελκυστικά και αφού πάνε για σπορά, μπορείτε να συγκομίσετε και να αποθηκεύσετε τους σπόρους για φύτευση το επόμενο έτος.

Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε τους λοβούς όταν αρχίσουν να ανοίγουν. Τοποθετήστε τα σε χάρτινες σακούλες για να στεγνώσουν και στη συνέχεια ανακινήστε τις σακούλες για να ξεχωρίσετε τους σπόρους από την ήρα.

Εάν αποθηκεύσετε τους σπόρους σε δροσερό, ξηρό μέρος, θα πρέπει να παραμείνουν βιώσιμοι για έως και τρία χρόνια.

Μπορείτε να φάτε τα πράσα αφού κολλήσουν, αλλά δεν είναι πολύ καλά.

Συμβουλές ανάπτυξης

Οκτώ ώρες πλήρης ήλιος απαιτούνται για μια ποιοτική συγκομιδή. Καλύψτε το κάτω μέρος των στελεχών για να δημιουργήσετε περισσότερα βρώσιμα κοτσάνια και λιγότερη πράσινη ανάπτυξη. Φόρεμα στο πλάι με ένα ισορροπημένο λίπασμα στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου.

Ποικιλίες προς επιλογή

Όπως αναφέρεται σε αυτό το άρθρο, διατίθενται διάφορες ποικιλίες πράσου, όλες με διάφορες δελεαστικές ιδιότητες.

Αμερικάνικη σημαία

Αυτή η ποικιλία κειμήλιο είναι ανθεκτική και θα διαχειμάσει σε ήπια κλίματα. Η «Αμερικανική Σημαία» μεγαλώνει σε 20 ίντσες ύψος και 1,5-2 ίντσες πάχος. Έχει πυκνά, γαλαζοπράσινα φύλλα.

‘Αμερικάνικη σημαία’

Η «Αμερικανική Σημαία» ωριμάζει σε 130 ημέρες. Βρείτε σπόρους σε ποικιλία ποσοτήτων από την Eden Brothers .

Πρώιμος γίγαντας

Καλό για φύτευση στις αρχές της άνοιξης, το ‘Early Giant’ έχει μικρότερη περίοδο ωρίμανσης 98 ημερών. Αυτή η ποικιλία κειμήλιο είναι γνωστή για το σταθερό της μέγεθος και την υπέροχη γεύση της.

‘Πρώιμος Γίγαντας’

Η Eden Brothers πουλάει πολλές ποσότητες σπόρων αυτής της ποικιλίας.

Φθινοπωρινό γιγάντιο πράσο

Αυτό το ψηλό κειμήλιο μεγαλώνει έως και 30 ίντσες, με μίσχους που μπορούν να φτάσουν τις τρεις ίντσες σε πλάτος στην ωριμότητα. Το “Autumn Giant” είναι έτοιμο για συγκομιδή σε 135 έως 150 ημέρες.

«Γίγαντας του φθινοπώρου»

Αποκτήστε συσκευασίες με περίπου 50 σπόρους από το Frozen Seed Capsules μέσω του Amazon .

Lancelot

Αυτό το προσαρμόσιμο υβρίδιο αναπτύσσει λευκούς άξονες 12 έως 14 ιντσών με σκούρες μπλε-πράσινες σημαίες. Το ‘Lancelot’ αναπτύσσεται καλά σε πολλές ζώνες και ωριμάζει σε 75 ημέρες.

“Lancelot”

Συσκευασίες με 72 σπορόφυτα αυτής της ποικιλίας διατίθενται από την Burpee .

Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών

Τα πράσα, δυστυχώς, επηρεάζονται από λίγα έντομα και διάφορους τύπους μυκήτων.

έντομα

Προσέξτε για αυτά τα έντομα:

Leafminers (Lyriomyza spp.)

Αυτές οι μικροσκοπικές μύγες 1/8 ιντσών είναι γενικά κίτρινες, σκούρες γκρι ή μαύρες ή συνδυασμός τους. Αφήνουν λεπτά, λευκά, ελικοειδή μονοπάτια στα φύλλα. Μπορεί επίσης να δείτε λευκές κηλίδες στα φύλλα.

Η μύγα γεννά τα αυγά της στο φύλλο και οι προνύμφες τρέφονται με το εσωτερικό του φύλλου.

Χρησιμοποιήστε λάδι neem για να απαλλαγείτε από αυτά τα παράσιτα.

Βρείτε περισσότερες συμβουλές για τον έλεγχο του leafminer εδώ .

Κρεμμύδι σκουλήκια (Delia antiqua)

Οι μικροσκοπικές λευκές προνύμφες αυτής της γκρίζας μύγας τέταρτης ίντσας αναδύονται από αυγά που έχουν τοποθετηθεί σε φύλλα πράσου ή στο έδαφος και στη συνέχεια τρυπούν στο φυτό. Αυξάνονται σε περίπου μισή ίντσα μήκος, χρησιμοποιώντας τους γάντζους τροφοδοσίας τους για να σκίσουν το φυτό.

Αυτό είναι επιβλαβές από μόνο του, και τα κατεστραμμένα φυτά είναι επίσης πιο ευαίσθητα σε άλλα παθογόνα, όπως τα βακτήρια.

Τα φύλλα των προσβεβλημένων φυτών κιτρινίζουν και ο μίσχος σαπίζει.

Η πρόληψη – όπως η αμειψισπορά – είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη μιας μόλυνσης.

Όταν ένα φυτό χτυπηθεί, πρέπει να σκαφτεί και να καταστραφεί.

Θρίπας (Thrips tabaci)

Οι κίτρινες ή μαύρες κουκκίδες στα φυτά μπορεί να είναι σύμπτωμα θρίπας. Ένα άλλο σημάδι είναι τα φύλλα που γίνονται ασημί ή γκρίζα ή τα φύλλα που στρίβουν και πεθαίνουν.

Οι θρίπες είναι μικρά φτερωτά έντομα που καταστρέφουν τα φυτά ρουφώντας τα υγρά. Καταπολεμήστε τα με εντομοκτόνο σαπούνι, λάδι neem ή spinosa, ένα βιολογικό φυτοφάρμακο.

Διαβάστε περισσότερα για την αναγνώριση και τον έλεγχο του θρίπα εδώ . 

Ασθένεια

Τα πράσα μπορεί να μαστίζονται από μια σειρά από είδη μυκήτων, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα εμπορικό μυκητοκτόνο .

Η καλή ροή αέρα και οι κατάλληλες τεχνικές φύτευσης και οι πρακτικές ποτίσματος, καθώς και η επιμελής απαλλαγή από τα λανθασμένα ζιζάνια, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των φυτών σας.

Εδώ είναι οι κύριοι ένοχοι:

Σκουριά (Phragmidium spp.)

Η σκουριά είναι μια μυκητιακή ασθένεια που εμφανίζεται ως πορτοκαλί φλύκταινες στα φύλλα.

Βοτρύτης σε φύλλα (Botrytis squamosa)

Αυτός ο μύκητας χαρακτηρίζεται από μικρές λευκές βλάβες με ανοιχτό πράσινο χρώμα.

Απόσβεση (Fusarium spp.)

Τα σπορόφυτα που αναπτύσσονται αργά και στη συνέχεια μαραίνονται και πεθαίνουν μπορεί να είναι σημάδι απόσβεσης. Οι ρίζες των προσβεβλημένων φυτών μπορεί να είναι καστανές, κίτρινες, μαύρες ή ροζ. Μάθετε περισσότερα για αυτήν την ασθένεια εδώ .

Περονόσπορος (Peronospora parasitica)

Η μωβ-γκρι θολή ανάπτυξη στις επιφάνειες των φύλλων μπορεί να είναι σημάδι περονόσπορου . Μπορεί να δείτε ωχρές κηλίδες στα φύλλα, ακολουθούμενες από εκτεταμένο κιτρίνισμα και πεσμένες άκρες των φύλλων.

Ροζ Ρίζα (Phoma terrestris)

Φυτά με ανεπάρκεια με χαμηλού μεγέθους άξονες μπορεί να είναι σημάδι ροζ ρίζας, η οποία προκαλεί επίσης τις ρίζες να γίνονται ανοιχτό ροζ και στη συνέχεια να σκουραίνουν σε μοβ. Οι ρίζες μπορεί να είναι διαφανείς και εμποτισμένες με νερό.

Μωβ κηλίδα (Alternaria porri)

Η μωβ κηλίδα εμφανίζεται στη σημαία ή στο κοτσάνι με μικρές, εμποτισμένες με νερό βλάβες με λευκά κέντρα. Αυτές οι κηλίδες μεγαλώνουν και γίνονται καφέ ή μοβ, με κίτρινες άκρες. Το φύλλωμα μπορεί να πεθάνει.

Λευκή σήψη (Sclerotinia cepivorum)

Η λευκή σήψη μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη, προκαλώντας κιτρίνισμα των φύλλων και τελικά θάνατο όλου του φυλλώματος. Μπορεί να δείτε μια αφράτη λευκή ανάπτυξη στη βάση του φυτού.

Συγκομιδή

Οι περισσότερες ποικιλίες πράσου αναπτύσσονται πλήρως όταν οι μίσχοι μεγαλώνουν σε πλάτος τουλάχιστον μίας ίντσας. Μερικές μικρότερες ποικιλίες, ωστόσο, ωριμάζουν σε διάμετρο μισό έως τρία τέταρτα της ίντσας.

Ελέγξτε τα πακέτα σπόρων σας για να ξέρετε τι να αναζητήσετε. Ένα πράσο καλής ποιότητας θα πρέπει να έχει σταθερό, λευκό άξονα μήκους άνω των τριών ιντσών.

Τα πράσα μπορούν να μαζευτούν όποτε έχουν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος. Οι κορυφές του πράσου δεν πεθαίνουν καθώς ωριμάζει το φυτό, σε αντίθεση με τα κρεμμύδια και τα ασκαλώνια , οπότε δεν μπορείτε να βασιστείτε σε αυτόν τον δείκτη.

Απλώς στρίψτε και – απαλά – τραβήξτε τα πράσα για να τα μαζέψετε. Ή μπορείτε να σκάψετε γύρω τους αν το χώμα είναι στεγνό και να τα σηκώσετε. Μπορείτε να κόψετε σημαίες σε ένα πιο διαχειρίσιμο μήκος για αποθήκευση, αν θέλετε.

Δείτε τον οδηγό μας για το πώς να μαζέψετε πράσα για επτά συμβουλές από ειδικούς.

Διατήρηση

Αποθηκεύστε τα πράσα σε αεροστεγή πλαστική σακούλα στο συρτάρι του ψυγείου. θα παραμείνουν φρέσκα για περίπου μια εβδομάδα.

Σε πολύ κρύες περιοχές, υπάρχει μια επιλογή μακροπρόθεσμης αποθήκευσης:

Μετά τη συγκομιδή, αφήστε τις ρίζες προσκολλημένες, αλλά κόψτε τη σημαία σε περίπου μία ίντσα. Τοποθετήστε τους μίσχους μέχρι τη ρίζα σε ένα κουτί και γεμίστε το με άμμο, βερμικουλίτη ή πριονίδι.

Διατηρήστε τη συσκευασία υγρή, αλλά όχι γεμάτη νερό, και αποθηκεύστε τη σε δροσερό μέρος, όπου θα διατηρηθούν για περίπου οκτώ εβδομάδες.

Μπορείτε επίσης να καταψύξετε αυτά τα λαχανικά. Τα πλένουμε καλά (περισσότερα για αυτό σε λίγο), τα κόβουμε σε φέτες και τα ασπρίζουμε για ένα λεπτό σε βραστό νερό.

Το ζεμάτισμα βοηθά τα λαχανικά να διατηρήσουν το χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά τους και καταστρέφει τα ένζυμα που μπορούν να προκαλέσουν αλλοίωση.

Στραγγίστε τις ασπρισμένες φέτες, στεγνώστε τις και τοποθετήστε τις σε πλαστικές σακούλες κατάψυξης με φερμουάρ για αποθήκευση. Θα πρέπει να διατηρηθούν για τρεις έως τέσσερις μήνες.

Συνταγές και ιδέες μαγειρικής

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πράσα χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο συχνά από άλλα αλιούμ, κάτι που είναι ατυχές. Έχουν μια υπέροχη, ελαφριά γεύση κρεμμυδιού και προσφέρουν επίσης καλή θρεπτική αξία.

Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνη C, σίδηρο , φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6.

Πριν προσθέσετε πράσα σε μια συνταγή, καθαρίστε τα καλά. Ψάξτε για βρωμιά ανάμεσα στα στρώματα των λευκών θηκών και φροντίστε να βγάλετε όλο το τρίμμα έξω.

Ίσως χρειαστεί να κόψετε τα πράσα σε φέτες κατά μήκος και να τα μουλιάσετε για λίγο σε δροσερό νερό πριν τα ξεπλύνετε καλά για να το πετύχετε.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να επαναλάβουμε είναι ότι όταν μαγειρεύετε με πράσα, χρησιμοποιείτε μόνο το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος. Κόψτε τα σκούρα πράσινα φύλλα και προσθέστε τα στο σωρό κομπόστ .

Ίσως η πιο γνωστή συνταγή στις ΗΠΑ που περιέχει πράσο είναι το vichyssoise, γνωστή και ως σούπα με πράσο πατάτας.

Αυτή η εφεύρεση του 1917 βασίζεται σε ένα παραδοσιακό γαλλικό παρασκεύασμα και δημιουργήθηκε από έναν Γάλλο ομογενή σεφ με το όνομα Louis Diat στη Νέα Υόρκη. Δείτε αυτήν τη γευστική έκδοση στον αδελφό μας ιστότοπο, Foodal .

Αλλά μην σταματήσετε εκεί! Μήπως μπορούμε να σας δελεάσουμε με μια τυρώδη κις με αγκινάρες και ψητές κόκκινες πιπεριές; Αυτή η νόστιμη συνταγή είναι και αυτή της Foodal . Αυτό το κις περιέχει τυρί τσένταρ και όχι τη συχνά χρησιμοποιούμενη γραβιέρα.

Για ένα χορταστικό πιάτο κοτόπουλου με πράσα, σκεφτείτε την ντεμοντέ πίτα με γλάστρα κοτόπουλου της Foodal . Αυτό το θαύμα ενός πιάτου είναι γεμάτο γεύση και ξεχειλίζει από σπιτική αγάπη.

Οδηγός ανάπτυξης γρήγορης αναφοράς

Τύπος φυτού: Διετής Ανοχή: Ήλιος Εγγενής σε: Μεσόγειος Ανάγκες σε νερό: 1 ίντσα την εβδομάδα Ανθεκτικότητα (Ζώνη USDA): 5-10 Συντήρηση: Μεσαία Εποχή: Άνοιξη ή φθινόπωρο Τύπος εδάφους: Πλούσια Έκθεση: Πλήρης ήλιοςΕδάφιο pH: 6,0-7,0 Χρόνος ωρίμανσης 150 ημέρες, εξαρτάται από την ποικιλία Έδαφος Στράγγιση: Καλή στράγγιση Διάσταση: 6 ίντσες Φύτευση συντροφιάς: Άλλα άλματα Βάθος φύτευσης: Σπόρος: 1/8 ίντσα, σπορόφυτα: μισό βάθοςΑποφύγετε τη φύτευση Με: Φασόλια και όσπρια Ύψος: 2-3 πόδια Οικογένεια:Αμαρυλλιάδα: 6-12 ίντσες Γένος: Άλλιο Προσελκύει: Τα λουλούδια προσελκύουν τις μέλισσες και τις πεταλούδεςΕίδος:Α. ampeloprasum var. porrum Συνήθη παράσιτα: Leafminer, σκουλήκι κρεμμυδιού, θρίπεςΣυνήθη νόσος: Σκουριά, βοτρύτης, μούχλα των φύλλων, απόσβεση, περονόσπορος, ροζ ρίζα, μωβ κηλίδα, λευκή σήψη

Μυρίζει λίγο δυνατά εδώ μέσα

Οι περισσότεροι κηπουροί που έχουν καλλιεργήσει πράσα θεωρούν ότι είναι αρκετά εύκολο να αναπτυχθούν.

Εφόσον τους δίνετε θρεπτικό χώμα, λίγο λίπασμα και αρκετό νερό, θα πρέπει να τα πάνε καλά στον κήπο σας. Θα θελήσετε επίσης να προσέχετε τα παράσιτα και τους μύκητες.

Εάν δεν είστε τρομερά εξοικειωμένοι με το πράσο ως συστατικό στη μαγειρική σας, δοκιμάστε να επεκτείνετε το ρεπερτόριο της κουζίνας σας με αυτό το νόστιμο άλειμ. Τι καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό από το να μεγαλώσετε το δικό σας;

Είστε έμπειρος καλλιεργητής πράσου; Μοιραστείτε τη σοφία σας στα παρακάτω σχόλια.

Ενώ εξερευνούμε τα alliums, γιατί να μην δείτε μερικά άρθρα με κρεμμύδια ; Διαβάστε τα παρακάτω:Πώς να μεγαλώσετε και να μαζέψετε κρεμμύδια σε μάτσες Πώς να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε σκόρδο στο λαχανικό σας Επίθεμα 15 από τις καλύτερες ποικιλίες κρεμμυδιού για καλλιέργεια στο σπίτι

Previous Post
Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *