Πώς να καλλιεργήσετε ροζ κήπου για παλιομοδίτικη γοητεία

Πώς να καλλιεργήσετε ροζ κήπου για παλιομοδίτικη γοητεία Τα ροζ κήπου είναι ένα παλιομοδίτικο αγαπημένο άρωμα για το γλυκά πικάντικο άρωμα και τα γοητευτικά λουλούδια σε αποχρώσεις του ροζ, του κόκκινου και του λευκού.

Με όλη την ελκυστικότητα του μεγαλύτερου ξαδέλφου τους, του γαρύφαλλου, τα ροζ καλλιεργούνται εύκολα, έχουν μια πλήρη περίοδο ανθοφορίας και είναι από τα καλύτερα αρωματικά πολυετή φυτά στον κήπο.

Και είναι απολύτως απαραίτητο αν απολαμβάνετε μπουκέτα με φρεσκοκομμένα λουλούδια!

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, ενδέχεται να κερδίσουμε προμήθεια.

Εδώ είναι όλες οι λεπτομέρειες που θα χρειαστείτε για να καλλιεργήσετε μόνοι σας όμορφα ροζ κήπου.

Τι θα μάθετε

Καλλιέργεια και ιστορία Πολλαπλασιασμός Τρόπος ανάπτυξης Συμβουλές καλλιέργειας Κλάδεμα και συντήρηση Ποικιλίες για επιλογή στενών σχέσεων Cheddar Pinks China Pinks Sweet William Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών Γρήγορη αναφορά Γράφημα καλλιέργειας Καλύτερες χρήσεις στον κήπο

Καλλιέργεια και Ιστορία

Το Dianthus είναι ένα μεγάλο γένος της οικογένειας Caryophyllaceae, με περισσότερα από 300 είδη ενδημικά στην Ασία, την Ευρώπη και την Ιαπωνία συν ένα βορειοαμερικανικό αλπικό είδος. Το όνομα του γένους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις δίος (θεός) και άνθος (λουλούδι), που σημαίνει «θείο λουλούδι» ή «λουλούδι των θεών».

Τα ροζ κήπου ή Dianthus plumarius είναι ένα είδος του γένους Dianthus και περιλαμβάνει πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε κήπους και είναι κατάλληλες για εφαρμογές τοπίου.

Το D. plumarius ονομάζεται επίσης κοινό, εξοχικό, σκωτσέζικο ή άγριο ροζ και είναι εγγενές στην κεντρική Ευρώπη και εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο γύρω στο έτος 1100.

Ένα βραχύβιο πολυετές αειθαλές, έχει μια συνήθεια ανάπτυξης ψάθας που φτάνει τα 1-2 πόδια και είναι ανθεκτικό στις Ζώνες 4-9. Απλά φύλλα νυστέρι αναπτύσσονται το ένα απέναντι από το άλλο σε όρθια, διακλαδισμένα στελέχη σε μια συγκρατημένη απόχρωση του γυαλιστικού γκρι πράσινου.

Τα όμορφα λουλούδια αναπτύσσονται σε τοπία από 3 έως 5 μπουμπούκια και μπορούν να είναι μονά, ημίδιπλα ή διπλά πέταλα με μέγεθος από 1 έως 2,5 ίντσες – με τα διπλά να προσφέρουν συνήθως τις μεγαλύτερες ανθοφορίες.

Έρχονται σε τόνους του καφέ, του μωβ, του μωβ, του ροζ, του κόκκινου και του λευκού και έχουν μια φαινομενικά άπειρη ποικιλία χρωματικών μοτίβων, συχνά με ένα εντυπωσιακό μάτι με αντίθεση χρώματος.

Ανθίζοντας από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, το plumarius θα ξαναανθίσει ελαφρά μετά την πρώτη έκπλυση.

Καλλιεργούνται για τα όμορφα, με κρόσσια λουλούδια τους με ένα πικάντικο άρωμα από γαρύφαλλο, έχουν καλλιεργηθεί εδώ και αιώνες.

Πολυάριθμες αναφορές στη δημοτικότητά τους βρίσκονται σε ευρωπαϊκά έργα τέχνης, ταπισερί και φωτισμένες εικονογραφήσεις μεσαιωνικών κειμένων και προσευχητικών βιβλίων.

Και τα πέταλα του D. plumarius προστέθηκαν κάποτε στα κρασιά και τα κορδόνια για να προσδώσουν μια πικάντικη γεύση – μια από τις παλαιότερες γνωστές ποικιλίες στην πραγματικότητα ονομάζεται «Sops in Wine»!

Η ονομασία του είδους είναι λίγο ασαφής. Μερικοί πιστεύουν ότι προέρχεται από το γερμανικό όνομα για τα φυτά που άνθισαν την Πεντηκοστή που ονομάζονται pfingsten. Άλλοι λένε ότι προέρχεται από τις οδοντωτές άκρες των πετάλων, που φαίνονται σαν να είναι κομμένες από ροζ ψαλίδια.

Ανεξάρτητα από την προέλευση του ονόματος, το χρώμα ονομάζεται για το λουλούδι και όχι το αντίστροφο. Μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα, τα λουλούδια σε αυτή την απόχρωση αναφέρονται ως ρουζ, γαρύφαλλο, χρώματος σάρκας, ανοιχτό ή ανοιχτό κόκκινο ή τριαντάφυλλο, αλλά ποτέ ως «ροζ».

Διάδοση

Τα ροζ κήπου μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρους ή με μοσχεύματα.

Για να αναπτυχθείτε από σπόρους, ξεκινήστε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους 6 έως 8 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό στην περιοχή σας.Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ χώμα εκκίνησης σε δίσκους και διατηρήστε το υγρό κατά τη διάρκεια της βλάστησης και της περιόδου ανάπτυξης σε εσωτερικούς χώρους. Διασκορπίστε ελαφρά τους σπόρους και καλύψτε με 1/4 ίντσας χώματος. Τοποθετήστε σε ζεστό μέρος – η ιδανική θερμοκρασία για βλάστηση είναι 60 έως 70 βαθμοί Φ. Οι σπόροι βλασταίνουν και βλασταίνουν σε 8 έως 10 ημέρες. Μετά από μερικές εβδομάδες, τα φυτά θα σχηματίσουν ένα καλό ριζικό σύστημα και μπορούν να τοποθετηθούν σε γλάστρες ή να μεταμοσχευθούν σε εξωτερικούς χώρους.

Πολλές ποικιλίες είναι στείρες και πρέπει να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα για να διασφαλιστούν τα ίδια χαρακτηριστικά του μητρικού φυτού.

Αυτό μπορεί να γίνει με μη ανθοφόρα μοσχεύματα που λαμβάνονται το καλοκαίρι.Κόψτε βλαστούς μήκους 2 έως 3 ιντσών, ακριβώς κάτω από έναν κόμβο φύλλου. Αφαιρέστε τυχόν κάτω φύλλα κοντά στο στέλεχος. Βουτήξτε το κάτω μέρος 1 ίντσας σε μια ένωση ριζοβολίας. Τοποθετήστε τα μοσχεύματα σε γλάστρες 4 ή 6 ιντσών γεμάτες με υγρό χώμα ριζοβολίας – 50 τοις εκατό κομπόστ ή τύρφη και 50 τοις εκατό αιχμηρή, κηπευτική άμμος. Εάν ο αέρας είναι ξηρός, καλύψτε με ένα κλοσέ ή καπάκι πολλαπλασιαστή, αλλά βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι στηριγμένο για τη σωστή κυκλοφορία του αέρα – το dianthus δεν είναι πολύ καλά καλυμμένο. Τοποθετήστε γλάστρες σε έντονο, έμμεσο ηλιακό φως και διατηρήστε το χώμα υγρό. Μεταφύτευση στις αρχές του φθινοπώρου όταν δημιουργηθούν νέες ρίζες για άνθηση το επόμενο έτος.

Πώς να αναπτυχθεί

Τα ροζ κήπου αναπτύσσονται καλύτερα σε ένα ελαφρύ, χνουδωτό έδαφος με αμμώδη, αργιλώδη υφή και ουδέτερο ή ελαφρώς ασβεστώδες pH – αλλά δεν τους αρέσει να βρίσκονται σε όξινο έδαφος.

Προσθέστε 4 έως 6 ίντσες καλά σαπισμένης κοπριάς ή κομπόστ για να εμπλουτίσετε το έδαφος πριν από τη φύτευση και βεβαιωθείτε ότι η περιοχή έχει καλή αποστράγγιση. Το στάσιμο νερό το χειμώνα μπορεί να είναι πρόβλημα και χρειάζονται εξαιρετική αποστράγγιση για την αποφυγή φθοράς. Προσθέστε κοφτερή άμμο στο σημείο φύτευσης για να βελτιώσετε την αποστράγγιση εάν χρειάζεται.

Απαιτούν ξηρά έως μέτρια επίπεδα υγρασίας και πλήρη ηλιοφάνεια για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα – αν και θα εκτιμήσουν λίγη απογευματινή σκιά σε πολύ ζεστό καλοκαίρι. Και μπορούν να ανεχθούν την υγρασία, αλλά διασφαλίζουν ότι τα φυτά έχουν σωστή κυκλοφορία αέρα για την πρόληψη μυκητιασικών λοιμώξεων.

Αν και πολυετή, είναι βραχύβια και θα σχηματίσουν γυμνά μπαλώματα στο κέντρο όπου πεθαίνει το φυτό. Σχεδιάστε να τα ανανεώνετε κάθε 3 έως 4 χρόνια.

Επειδή είναι τόσο εύκολο να πολλαπλασιαστούν, η έναρξη μερικών μοσχευμάτων κάθε χρόνο είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι τα φυτά σας επιβιώνουν πάντα τον χειμώνα.

Το D. plumarius επωφελείται επίσης από τα νεκρά λουλούδια , τα οποία θα ενθαρρύνουν ένα δεύτερο, πιο ελαφρύ ξέπλυμα ανθέων.

Στον κήπο, τα φυτά μπορούν να απέχουν μεταξύ τους 9 έως 12 ίντσες. Σε δοχεία μπορούν να είναι πιο κοντά, περίπου 6 έως 9 ίντσες μεταξύ τους.

Συμβουλές ανάπτυξης

Ανθεκτικό στις Ζώνες 3-9, το D. plumarius θα εκτιμήσει ένα παχύ σάπια φύλλα το χειμώνα για να το προστατεύσει από τους κρύους και σκληρούς ανέμους. Σε ψυχρότερες περιοχές, μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν από σπόρους ως ετήσιες εάν ξεκινήσουν νωρίς σε εσωτερικούς χώρους. Τα ροζ έχουν ένα γλυκό άρωμα από γαρίφαλο και κάνουν ένα υπέροχο κομμένο λουλούδι που διαρκεί  – φροντίστε να φυτέψετε πολλά για κοπή για εσωτερικούς χώρους. Οι παλαιομοδίτικες ποικιλίες θα αυτοσποραστούν εύκολα στις βέλτιστες συνθήκες – αφήστε μερικά κεφαλάκια στη θέση τους, εάν το επιθυμείτε. Αντικαταστήστε το κάθε 3 έως 4 χρόνια για να διατηρήσετε τα φυτά ζωντανά. Τα φυτά είναι ανθεκτικά στα ελάφια .

Κλάδεμα και Συντήρηση

Τα ροζ κήπου είναι εύκολο να τα φροντίσετε και ανταποκρίνονται καλά σε λίγο TLC.

Η έγκαιρη απομάκρυνση των λουλουδιών θα παρατείνει την περίοδο ανθοφορίας και θα ενθαρρύνει νέους οφθαλμούς. Για μεγάλες φυτεύσεις, κόψτε τα φυτά μετά την ανθοφορία. Αυτό αποτρέπει την αυτοσπορά, κόβει τους μίσχους και το φύλλωμα και ενθαρρύνει ένα δεύτερο, πιο ελαφρύ ξέπλυμα λουλουδιών.

Σε περιοχές με κρύους χειμώνες, παρέχετε ένα στρώμα 4 έως 6 ιντσών ξηρού στρώματος , όπως σανό, ψιλοκομμένα φύλλα ή άχυρο.

Την άνοιξη, μόλις αρχίσει να αναδύεται νέο φύλλωμα, αλλά πριν από τα μπουμπούκια των ανθέων, αφαιρέστε τυχόν σάπια φύλλα ή υπολείμματα χειμώνα.

Αφαιρέστε τυχόν νεκρά σημεία που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και, στη συνέχεια, ντύστε τα φυτά από πάνω και στο πλάι με οργανικό υλικό, όπως παλαιωμένο λίπασμα ή κοπριά. Αφρατέψτε το υλικό πριν από το επάνω ντρέσινγκ και τραβήξτε το υλικό απαλά μέχρι τις ρίζες.

Ποικιλίες προς επιλογή

Ένα νάνος plumarius, το ‘Sweetness’ ανθίζει σε ένα όμορφο μείγμα μεμονωμένων λουλουδιών σε αποχρώσεις του ροζ, του τριαντάφυλλου και του λευκού με και χωρίς αντίθετα μάτια. Αυτός ο νικητής του βραβείου Fleuroselect είναι αγαπημένος για τις μάζες των πρωτοετών λουλουδιών του που ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο με πρώιμη σπορά σε εσωτερικούς χώρους.

Σπόροι «Sweetness» Dianthus plumarius

Τα χαλάκια του φυλλώματος μεγαλώνουν 4 έως 6 ίντσες σε ύψος με λουλούδια μίσχους μόνο 6 ίντσες ψηλά. Εύκολη καλλιέργεια από σπόρους, δοκιμάστε αυτά τα αρωματικά γλυκά είναι κατάλληλα για κρεβάτια, μπορντούρες, δοχεία και βράχους.

Αγαπημένα για πεταλούδες , είναι ανθεκτικά σε ελάφια και κουνέλια και ανθεκτικά στην ξηρασία – μια καλή επιλογή για ξεροτοπιές . Πάρτε τους σπόρους σπόρων του «Sweetness» από το Hazzard Seeds στο Amazon.com .

Το «White Lace» είναι ένα μακρόβιο, εξαιρετικά αρωματικό plumarius με εντυπωσιακά, καθαρά λευκά, μονοπέταλα άνθη και δροσερό, γλαυκό φύλλωμα. Αναχώματα σε ύψος 6 ιντσών με μίσχους λουλουδιών 10 έως 12 ιντσών και εξάπλωση 12 ιντσών.

Σπόροι «Λευκή δαντέλα» Dianthus plumarius

Ανθίζει πολύ τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, ανθίζει ελαφρά μέχρι τον παγετό, αν κουρευτεί μετά την πρώτη ανθοφορία. Ανθεκτικό σε ελάφια και κουνέλια και ανθεκτικό στην ξηρασία , το «White Lace» είναι ελκυστικό για τις πεταλούδες και ανθίζει τον πρώτο χρόνο.

Πάρτε τους σπόρους «White Lace» από τους Hazzard’s Seeds στο Amazon .

Το «Georgia Peach Pie» είναι ένα υβρίδιο plumarius που διαθέτει μεγάλα, χλωμό-ροδακινί λουλούδια με αυθεντικό, βερίκοκο-κοραλί μάτι και ένα υπέροχο άρωμα. Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, με σποραδικά άνθη μέχρι τον Σεπτέμβριο μετά την αφαίρεση της πρώτης σειράς λουλουδιών.

Ζωντανά φυτά «Peach Peach Pie» της Γεωργίας

Το φύλλωμα σχηματίζει ένα συμπαγές μαξιλάρι 6 έως 8 ιντσών με άνοιγμα 10 έως 12 ίντσες και ψηλούς μίσχους λουλουδιών ύψους 10 έως 12 ιντσών – ιδανικό για τον κήπο κοπής! Και κρεβάτια, σύνορα ή βραχόκηπους.

Αναπαράγεται για εξαιρετική αντοχή στο κρύο και την ξηρασία, είναι επίσης ανθεκτικό στα ελάφια. Αλλά οι μέλισσες και οι πεταλούδες αγαπούν τα μεγάλα, αρωματικά λουλούδια. Παραγγείλετε όμορφα φυτά «Georgia Peach Pie» online από το Burpee .

Η μίξη «Sonata» είναι διπλό πέταλο plumarius με ένα γλυκό άρωμα γαρίφαλου σε αποχρώσεις του ροζ, του κόκκινου, του τριαντάφυλλου και του λευκού, μερικά με διακριτικά σημάδια μάτια. Αυτό το πολυετές φυτό που σχηματίζει ψάθα έχει γκρι πράσινο φύλλωμα που μεγαλώνει 4 έως 6 ίντσες σε ύψος με μίσχους 12 λουλουδιών και άπλωμα 12 ιντσών.

Dianthus ‘Sonata’ αναμειγνύεται σπόροι λουλουδιών

Ανθίζουν από τον Μάιο έως τον Ιούλιο με πιο ανοιχτόχρωμες ανθοφορίες μέχρι τον Σεπτέμβριο, εάν κοπούν ή κουρευτούν μετά το πρώτο ξέπλυμα των λουλουδιών. Εύκολη εγκατάσταση από σπόρους, το «Sonata» κάνει μια εξαιρετική ανθοφόρα εδαφοκάλυψη.

Προσελκύει μέλισσες και πεταλούδες αλλά απωθεί τα ελάφια και τα κουνέλια. Μπορείτε να αγοράσετε ανάμεικτους σπόρους «Sonata» από την Astor Farm στο Amazon .

Στενές Σχέσεις

Υπάρχουν και άλλα είδη dianthus που αναφέρονται συχνά ως ροζ κήπου, λόγω των πολλών ομοιοτήτων τους.

Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι:Cheddar Pinks, D. gratianopolitanus China Pinks, D. chinensis Sweet William, D. barbatus

Cheddar Pinks, D. gratianopolitanus

Το D. gratianopolitanus, ή τα ροζ Cheddar, είναι εγγενή στη δυτική και κεντρική Ευρώπη και έχουν μια φουντωτή μορφή με μικρά, κρόσσια άνθη σε μωβ, ροζ και τριαντάφυλλο με πλούσιο, πικάντικο άρωμα.

Ανθίζουν άφθονα την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού με μια δεύτερη, πιο ανοιχτόχρωμη, άνθιση μετά το πρώτο ξέπλυμα, εάν τα λουλούδια είναι νεκρά.

Μεγαλώνοντας 5 έως 6 ίντσες ψηλό με εξάπλωση 10 έως 12 ίντσες, τα Cheddar είναι ανθεκτικά στις Ζώνες 4-8.

Βρείτε συμβουλές για την καλλιέργεια ροζ cheddar εδώ .

China Pinks, D. chinensis 

Τα D. chinensis ονομάζονται συνήθως Κίνα ή ροζ του ουράνιου τόξου και είναι εγγενή στην ανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Κορέας, της Μογγολίας και της νοτιοανατολικής Ρωσίας. Εκτεταμένα υβριδοποιημένα, βρίσκονται στα περισσότερα καταστήματα με κήπους.

Τα φυτά και μπορούν να μεγαλώσουν έως και 30 ίντσες, αν και πολλές ποικιλίες εκτρέφονται για συμπαγή ή μεσαίου μεγέθους ανάπτυξη με ώριμο ύψος 6 έως 12 και 12 έως 18 ίντσες.

Διαθέτουν αρωματικές συστάδες λουλουδιών σε αποχρώσεις του μωβ, ροζ, κόκκινου και λευκού με πολλά δίχρωμα και ποικιλία σχεδίων. Ανθίζοντας το καλοκαίρι, πολλοί θα επαναλάβουν με έντονο κλάδεμα μετά το πρώτο ξέπλυμα των λουλουδιών.

Προτιμούν τα δροσερά καλοκαίρια και αντιπαθούν τη ζέστη και την υγρασία. Καλλιεργούνται ως διετές ή βραχύβια πολυετή, είναι ανθεκτικά στις Ζώνες 6-9.

Διαβάστε περισσότερα για την καλλιέργεια ροζ λουλουδιών της Κίνας εδώ .

Sweet William, D. barbatus

Κοινώς αποκαλούμενο γλυκό William, το D. barbatus είναι ένα άλλο δημοφιλές είδος κήπου. Μπορούν να αναπτυχθούν έως και 36 ίντσες, αλλά η τυπική ανάπτυξη είναι 12 έως 24 ίντσες με πολλές ποικιλίες που εκτρέφονται ως φυτά νάνοι ύψους 6 έως 8 ιντσών.

Διαθέτουν πλήρεις, τερματικές συστάδες μικρών μονά, ημι ή διπλών λουλουδιών πλάτους 3 έως 5 ιντσών σε ζωηρές, με σχέδια αποχρώσεις τσιχλόφουσκας, μοβ, κόκκινο και λευκό συν δίχρωμα και συχνά με μάτι που κάνει αντίθεση. Οι ντεμοντέ ποικιλίες είναι αρωματικές, αλλά πολλές από τις νεότερες ποικιλίες είναι χωρίς άρωμα.

Ανθεκτικά στο χειμώνα στις Ζώνες 3-9, τα γλυκά ουίλιαμ καλλιεργούνται ως διετές ή βραχύβια πολυετή φυτά που ξανασπέρνουν εύκολα, παραμένοντας ζωντανά στον κήπο για χρόνια. Όταν αναπτυχθούν από σπόρους, θα ανθίσουν τον πρώτο χρόνο, αν ξεκινήσουν νωρίς σε εσωτερικούς χώρους.

Διαβάστε περισσότερα για την καλλιέργεια γλυκών λουλουδιών Γουίλιαμ εδώ .

Διαχείριση παρασίτων και προβλημάτων

Σε περιοχές με ζεστά, υγρά καλοκαίρια ή παρατεταμένες υγρές περιόδους, τα βακτήρια της κηλίδας των φύλλων, Alternaria solani και Septoria lycopersici, μπορούν να προκαλέσουν μάστιγα – καφέ, γκρι, καστανές ή κίτρινες κηλίδες που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο φύλλωμα.

Αφαιρέστε το μολυσμένο φύλλωμα και βεβαιωθείτε ότι τα φυτά βρίσκονται σε απόσταση για επαρκή κυκλοφορία αέρα και χρησιμοποιήστε ένα αντιμυκητιακό σπρέι πολλαπλών χρήσεων για τη θεραπεία των φυτών. Το μυκητοκτόνο Bonide Fung-Onil ελέγχει πολλές κοινές ασθένειες και είναι διαθέσιμο στο Amazon.

Τα ακάρεα της αράχνης και οι αφίδες αρέσκονται στο να ρουφούν χυμό από τον διάνθο και μπορούν να ελεγχθούν με μια καλή εκτόξευση από τον εύκαμπτο σωλήνα κήπου. Φροντίστε να ψεκάσετε την κάτω πλευρά των φύλλων για να πάρουν όλα. Ή, ένα εντομοκτόνο σαπούνι θα στείλει τα περισσότερα έντομα, όπως και ένα σπρέι με λάδι neem. Η προσθήκη πασχαλίτσες στον κήπο είναι ένας άλλος καλός τρόπος για τον έλεγχο των μικρότερων εντόμων.

Η σήψη της κόμης μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται ως μαρασμός και σήψη και η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας έχουν εξαιρετική αποστράγγιση, ιδιαίτερα το χειμώνα όταν το στάσιμο νερό μπορεί να προκαλέσει ζημιά.

Ευτυχώς, οι γυμνοσάλιαγκες, τα σαλιγκάρια και τα ελάφια βρίσκουν το Dianthus δυσάρεστο!

Γρήγορη Αναφορά Αναπτυσσόμενο Διάγραμμα

Τύπος φυτού: Αειθαλές ποώδες ανθοφόρο πολυετές Χρώμα λουλουδιών: Μωβ, ροζ, κόκκινα, λευκά άνθη με γλαυκό γκριζοπράσινο φύλλωμα και μίσχους Εγγενές σε:Κεντρική Ευρώπη Ανοχή:Ξηρό, χαλικώδες έδαφος. ξηρασία, αφού εδραιωθεί Ανθεκτικότητα (Ζώνη USDA): 3-9 Τύπος εδάφους: Αμμώδες, αργιλώδες έδαφος εμπλουτισμένο με οργανική ύλη Χρόνος άνθισης: Μάιος-Ιούλιος, μπορεί να ξαναανθίσει μετά από νεκρό pH εδάφους: Ουδέτερο έως ελαφρώς αλκαλικό, 7-7,5 Έκθεση: Σε πλήρη ήλιο, παρέχετε ελαφριά απογευματινή σκιά σε ζεστές περιοχές Εδάφους Στράγγιση: Καλή στράγγιση Χρόνος ωρίμανσης: 60-90 ημέρες από τον σπόρο Φύτευση Συντροφιάς: Τριαντάφυλλα, coreopsis. πουρνάρια, ύσσωπος, viburnum, spirea Διάσταση: 6-18 ίντσες, ανάλογα με την ποικιλία Χρήσεις: Στρώματα, μπορντούρες, δοχεία, κόψιμο, μπορντούρα, καλύμματα εδάφους, πέτρες, κουτιά παραθύρων Βάθος φύτευσης: Σπόροι: 1/4 ίντσα, Σπορόφυτα: 4-6 ίντσες Ελκυστικά:Μέλισσες και πεταλούδες Ύψος:6-24 ίντσεςΟικογένεια:Caryophyllaceae Εξάπλωση:

Καλύτερες χρήσεις στον κήπο

Τα συμπαγή ή νάνικα φυτά με συνήθεια χαμηλής ανάπτυξης ταιριάζουν καλύτερα στο μπροστινό μέρος των κρεβατιών ή των πλαισίων, των δοχείων, των μπορντούρων, των βραχοσκεπασμάτων και των παραθυρόφυλλων. Και δημιουργούν ένα χαρούμενο, που σχηματίζει ψάθα εδαφοκάλυψη σε ηλιόλουστα σημεία.

Τα μεσαίου μεγέθους και ψηλά φυτά ταιριάζουν καλά στη μέση των κρεβατιών και των περιγραμμάτων, δίπλα σε μονοπάτια και κοντά σε βεράντες, αίθρια και ανοιχτά παράθυρα όπου μπορείτε να απολαύσετε το υπέροχο άρωμά τους.

Και, φυσικά, είναι φυσικά στον κήπο κοπής! Τα Dianthus είναι ένα εξαιρετικό κομμένο λουλούδι με μεγάλη διάρκεια – γι’ αυτό φυτέψτε πολλές ποικιλίες με μεσαίο και ψηλό στέλεχος για να τις φέρετε στο εσωτερικό για συνταγές.

Γαργαλιστικό ροζ

Τώρα που σας έχουν γαργαλήσει ροζ, σκέφτεστε ότι μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις παλιές αγαπημένες;

Συμπαγής, μεσαία ή πλήρους μεγέθους, υπάρχει μια ποικιλία που περιμένει να προσθέσει χρώμα και άρωμα στον κήπο σας – και θυμηθείτε να φυτέψετε μερικά για κοπή!

Έχετε εσείς οι αναγνώστες ερωτήσεις σχετικά με τα ροζ ή άλλα είδη dianthus; Ρίξτε μας μια γραμμή στα σχόλια παρακάτω και φροντίστε να δείτε τους άλλους οδηγούς καλλιέργειας dianthus , όπως:Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα λουλούδια Dianthus Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα ροζ των Άλπεων Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το Firewitch Dianthus

Spider Lily, μια εντυπωσιακή που ανθίζει το φθινόπωρο!

Αυτή η λεπτεπίλεπτη, αναστατωμένη ομορφιά, που φέρει την επιστημονική ονομασία Hymenocallis occidentalis (εναλλακτικά, Hymenocallis caroliniana), είναι όψιμη άνθιση. Ξεκινά τον κύκλο άνθησής του τον Αύγουστο-Οκτώβριο, ανάλογα με τη ζώνη ανάπτυξης, περίπου τη στιγμή που πολλοί άλλοι βολβοί τυλίγονται και αποθηκεύουν καύσιμα για το επόμενο έτος. Ανήκει στην ευρεία επιστημονική οικογένεια των Liliaceae, συγκεκριμένα στην οικογένεια των αμαρυλλίδων, και φέρει τα ίδια μακριά, λουριά φύλλα, τα οποία προέρχονται από έναν κεντρικό βολβό και ανεμιστήρες σε αντίθετο σχέδιο. Μπορεί να το βρείτε σε ορισμένους νότιους κήπους, αν και είναι δύσκολο να βρείτε έναν εμπορικό πωλητή που να τα προσφέρει προς πώληση. Θα βρείτε, στο επάνω μέρος της καταχώρισης PlantFiles, τόσο έναν σύνδεσμο προς προμηθευτές που προσφέρουν τη λάμπα προς πώληση περιοδικά (αν και μπορεί να μην έχουν προς το παρόν κανένα σε απόθεμα), όσο και έναν σύνδεσμο προς άλλα Dave’Αυτό το λουλούδι είναι στην πραγματικότητα εγγενές στη Βόρεια Αμερική και μπορεί να βρεθεί κυρίως στις νοτιοανατολικές πολιτείες. Πολλά παρόμοια λουλούδια αυτής της οικογένειας μπορούν επίσης να βρεθούν σε όλο το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, αυτά που δεν αντικατοπτρίζονται στον χάρτη. Η επιλογή γηγενών φυτών για τον κήπο σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι θα ευδοκιμήσουν, αρκεί να βρίσκεστε στην κατάλληλη ζώνη.

Αν αναζητήσετε το κοινό όνομα, Spider Lily, θα βρείτε μια πραγματικά φανταστική σειρά φυτών. Υπάρχουν ποικιλίες κόκκινου Lycoris squamigera (επίσης κοινώς γνωστές ως Surprise Lily, Magic Lily ή Naked Ladies) που μερικές φορές ονομάζονται Spider Lilies, καθώς και μια ποικιλία Crinum που μερικές φορές αναφέρεται ως Spider Lily, Swamp Lily ή River Lily. . Και οι δύο σχετίζονται εξ αποστάσεως με την οικογένεια Hymenocallis occidentalis και την οικογένεια των αμαρυλλίδων και μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Αυτό τονίζει μόνο τη σημασία της γνώσης του βοτανικού ονόματος για το φυτό που αναζητάτε!

Ο σύζυγός μου είχε πρόσφατα την τύχη να συναντήσει κάποιο φυτό στην άγρια ​​φύση στο Mammoth Cave National Park στο Κεντάκι και τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες για μένα. Το πάρκο είναι πολύ περήφανο που επανέφερε αυτή την άνθιση στις δασικές περιοχές του, μετά από χρόνια που οι επισκέπτες του πάρκου αφαιρούσαν παράνομα τα φυτά για να μεταφερθούν στους κήπους του σπιτιού τους. Εξακολουθεί να φέρει την ετικέτα του «απειλούμενου» εντός του πάρκου, αν και με προστασία επιστρέφει. Είναι γνωστό ότι προτιμά υγρές, βαλτώδεις ή ξυλώδεις περιοχές και αναπτύσσεται καλά σε μερική σκιά, αν και μπορεί να παρακινηθεί να ευδοκιμήσει σε πιο ηλιόλουστες τοποθεσίες με ένα καλό στρώμα σάπια φύλλα. Είναι πιο κοινό στις νότιες πολιτείες, αν και μπορεί να βρεθεί τόσο βόρεια ως τη νότια Ιντιάνα και το νότιο Ιλινόις. Το PlantFiles το αναφέρει ως ανθεκτικό στη ζώνη 6a. Ο κρίνος αράχνης είναι πραγματικά ένα ασυνήθιστο λουλούδι. Όπως ο μακρινός συγγενής του, το Lycoris squamigera (Surprise Lily, ή Γυμνή Κυρία, που ανήκει επίσης στην οικογένεια των αμαρυλλίδων), στέλνει το φύλλωμά του που μοιάζει με λουράκι πολύ νωρίς την εποχή, μερικές φορές στα τέλη του χειμώνα ή πολύ νωρίς την άνοιξη. Σε πολύ ζεστά κλίματα, αυτό το φύλλωμα μπορεί να πεθάνει και να εξαφανιστεί, όπως και οι συνήθειες ανάπτυξης του κρίνου έκπληξη. Σε πιο δροσερές, υγρές ή καλά σκιερές περιοχές, το φύλλωμα μπορεί να παραμείνει και μετά την άνθηση. Πολύ αργότερα, στα τέλη του καλοκαιριού, στέλνει ένα ή περισσότερα κεντρικά ανθισμένα κοτσάνια, μήκους 2 έως 3 πόδια, τα οποία καλύπτονται από μια ομπρέλα που φέρει μεταξύ 3 και 9 λουλουδιών. Τα άνθη είναι ένα εκπληκτικό, λαμπερό λευκό, παρόμοιο με το λευκό που θα βρείτε στα λαμπερά daturas και brugmansias. Νομίζω ότι μέρος αυτού που τα έκανε τόσο ελκυστικά για μένα ήταν ο συνδυασμός ενός κεντρικού κυπέλλου, με μακριά, χαριτωμένα νήματα που ακτινοβολούν προς τα έξω γύρω του. Το κεντρικό κύπελλο με δαντελωτές άκρες διαμέτρου περίπου 2 ιντσών, γνωστό και ως στέμμα, περιβάλλεται από έξι μακριά νήματα που εκτείνονται σε κυκλικό σχέδιο από τη μεμβράνη σε σχήμα κυπέλλου που τα συνδέει. Αυτό το κεντρικό στέμμα είναι που δίνει το όνομά του στο φυτό, όπως το Hymenocallis μεταφράζεται χονδρικά σε παρθενικό υμένα, που σημαίνει μεμβράνη, και callos, που σημαίνει ομορφιά. (σελ. 78, Wildflowers of Mammoth Cave National Park). Τα νημάτια είναι γνωστά ως τμήματα tepal (στην πραγματικότητα 3 πέταλα και 3 σέπαλα) και από την άκρη του ενός tepal μέχρι την άκρη του απέναντι tepal, το λουλούδι μπορεί να έχει μέγεθος έως και 7 ίντσες! Αυτές οι μακριές, πεσμένες κορδέλες χορεύουν στον άνεμο και δεν μοιάζουν καθόλου με λουλούδια που έχω δει ποτέ. Σχεδόν μοιάζει περισσότερο με μια παράξενη μορφή ασφόδελου παρά με τον πραγματικό συγγενή του, την αμαρυλλίδα. Ως πρόσθετο μπόνους, αυτό το λουλούδι είναι εξαιρετικά αρωματικό. Μια πηγή που συνάντησα, το Niche Gardens, τα τοποθετεί στην ομάδα των φυτών που ανθίζουν τη νύχτα, αν και δεν βρήκα αναφορά για τις ανθοφορίες που ανοίγουν τη νύχτα σε καμία άλλη πηγή. Είμαι σίγουρος ότι τα φωτεινά λευκά άνθη θα ήταν μια λαμπερή προσθήκη σε έναν νυχτερινό κήπο. Οι βολβοί θα πολλαπλασιαστούν σιγά-σιγά, σχηματίζοντας μια συστάδα που μπορεί να χωριστεί μετά την άνθηση, καθώς το φύλλωμα σβήνει και ετοιμάζονται να μείνουν σε λήθαργο για το χειμώνα. Αντιμετωπίστε τους όπως θα κάνατε με μια συστάδα Surprise Lilies: σκάψτε τη συστάδα και διαχωρίστε απαλά τους βολβούς ο ένας από τον άλλο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας είτε ένα μαχαίρι, είτε στρίβοντας απαλά με τα χέρια σας για να τα σπάσετε κατά μήκος των φυσικών ραφών μεταξύ των βολβών. Ξαναφυτέψτε τους βολβούς βάθους περίπου 4 ίντσες, πασπαλίζοντας οστεάλευρα ή λίπασμα ενισχυτικού βολβού εάν θέλετε,

Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη επισήμανση ζητώντας να μην αφαιρέσετε φυτά ή οποιονδήποτε άλλο φυσικό πόρο από κανένα πάρκο ή καταφύγιο άγριας ζωής ή οπουδήποτε δεν έχετε άδεια να σκάβετε ή να συλλέγετε δείγματα. Πάρα πολλοί από τους εγγενείς θησαυρούς μας εξαφανίζονται από την άγρια ​​φύση. Ελπίζω ότι τα μέλη του Dave’s Garden θα είναι υπεύθυνοι κηπουροί και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τους φυσικούς μας πόρους όπου εμφανίζονται στην άγρια ​​φύση. Αντίθετα, βρείτε μια αξιόπιστη πηγή από την οποία θα παραγγείλετε τους λαμπτήρες ή κανονίστε μια συναλλαγή με έναν κηπουρό του Νότου που έχει ήδη αυτές τις ομορφιές στον κήπο του.

Η οικογένειά μας τηρεί τη φιλοσοφία Leave No Trace, που προωθείται από τους Προσκόπους της Αμερικής:

«Τραβήξτε τίποτε άλλο παρά μόνο φωτογραφίες, μην αφήσετε τίποτα παρά μόνο ίχνη, σκοτώστε τίποτα παρά μόνο τον χρόνο».

Όλες οι φωτογραφίες για αυτό το άρθρο τραβήχτηκαν από τον σύζυγό μου, Ντέιβιντ Κάρσον, στο Εθνικό Πάρκο Σπηλαίων Μαμούθ στο Κεντάκι. Κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα και οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς άδεια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την καταχώριση στο PlantFiles, εδώ, για πολλές ακόμη φωτογραφίες αυτού του ασυνήθιστου λουλουδιού!

Ο χάρτης της κατανομής του Hymenocallis occidentalis εμφανίζεται ευγενική προσφορά του eFloras.org, της Χλωρίδας της Βόρειας Αμερικής. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει διανομή μόνο εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν δείχνει την επικράτηση του σε όλο το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.

Η επεξήγηση της επιστημονικής ονομασίας προήλθε από:

Σέιμουρ, Ράντι. Αγριολούλουδα του Εθνικού Πάρκου Σπηλαίων Μαμούθ. University Press of Kentucky 1998

Previous Post
Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *