Χαμογελάστε! Λύσεις για ηλιοτρόπια που πέφτουν

Χαμογελάστε! Λύσεις για ηλιοτρόπια που πέφτουν Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα σχετικά με την καλλιέργεια ηλίανθων είναι να παρακολουθείτε τον τρόπο με τον οποίο τα κεφάλια των λουλουδιών περιστρέφονται για να ακολουθήσουν τον ήλιο καθώς κινείται στον ουρανό, από την αυγή μέχρι το σούρουπο.

Γνωστό ως «ηλιοτροπισμός», αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τα άνθη να φαίνονται σαν να κοιτάζουν πάντα ακριβώς τον ήλιο.

Μερικές φορές όμως συμβαίνει το αντίθετο. Είτε τα άνθη είτε τα κοτσάνια αρχίζουν να γέρνουν ή να υποκλίνονται και φαίνονται να κοιτούν επίμονα στο έδαφος.

Είτε αυτό συμβαίνει όταν είναι νεαρά σπορόφυτα είτε σε πλήρη άνθηση, μπορεί να είναι ανησυχητικό.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, ενδέχεται να κερδίσουμε προμήθεια.

Εάν τα ηλιοτρόπια που φυτέψατε στα κρεβάτια, τα δοχεία ή το τοπίο του κήπου σας γέρνουν, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Σε αυτόν τον οδηγό, θα μοιραστώ πέντε πιθανές εξηγήσεις.

Πλήρης αποκάλυψη: Τουλάχιστον μία αιτία της πτώσης του Helianthus annuus, όπως αυτές οι ομορφιές είναι γνωστές βοτανικά, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αυτό είναι σίγουρα άψογο!

Αλλά θα μοιραστώ επίσης μερικές καταστάσεις όπου μπορείτε να αναβιώσετε έναν ηλιοτρόπιο που πέφτει. Και θα αναφέρω επίσης ορισμένα προληπτικά μέτρα.

5 λόγοι για τους οποίους το Sunflowers Droop

Ώρα για συγκομιδή Μεταμόσχευση Σοκ Δεν αρκεί νερό Οι μίσχοι χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη Phoma Μαύρο στέλεχος ή Phomopsis Canker στελέχους

1. Ώρα για Συγκομιδή

Ειλικρινά, μπορεί να μην φαίνονται υπέροχα, αλλά τα ηλιοτρόπια που πέφτουν μπορεί να είναι καλό σε ορισμένες περιπτώσεις!

Όταν τα άνθη ωριμάσουν, σχηματίζουν κεφαλές σπόρων. Είναι στη φύση τους να γέρνουν προς τα κάτω, έτσι το έδαφος θα πιάσει τους ώριμους σπόρους καθώς πέφτουν.

Όταν ήταν κατά τα άλλα υγιή και καλλιεργείτε ποικιλίες με ένα στέλεχος για συνθέσεις λουλουδιών, σπόρους για φαγητό ή ως «μεγαλύτερη» είσοδο στην κομητεία, μην φοβάστε. Αυτά τα κοτσάνια που υποκλίνονται πιθανότατα απλώς σημαίνουν ότι οι ηλιόλουστοι φίλοι σας είναι στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Για να ελέγξετε ξανά ότι τα υπέροχα λουλούδια σας δεν έχουν κάποια άλλη πάθηση, όπως ένας μύκητας που θα μπορούσε να επιβιώσει για να μολύνει τον κήπο του επόμενου έτους, ρίξτε μια ματιά στο πίσω μέρος των κεφαλιών.

Αν έχουν γίνει από πράσινο σε κιτρινοκαφέ και το μπροστινό μέρος αποκαλύπτει τις άκρες των σφιχτά συσκευασμένων σπόρων, ναι, είναι ώριμοι για το μάζεμα.

Λύση: Ακόμη και όταν είναι γεμάτα σπόρους, σε ορισμένους κηπουρούς δεν αρέσει η όψη των γιγάντιων πεσμένων μίσχων στο τοπίο τους ή στον υπέροχο κήπο τους , και δεν τους κατηγορώ.

Εάν είστε ένας από αυτούς τους καλλιεργητές, έχω πολλές προτάσεις.

Πρώτον, μπορείτε πάντα να προσέχετε να κόψετε τα λουλούδια πριν αρχίσουν να σχηματίζουν σπόρους τα κεφάλια.

Στην πραγματικότητα, για τις συνθέσεις λουλουδιών, είναι καλύτερο να κόψετε το κύριο στέλεχος ακριβώς πριν αρχίσει να ανθίζει η κεφαλή του λουλουδιού, αφήνοντας τουλάχιστον ένα πόδι από το κοτσάνι ανέπαφο.

Θα ξεσπάσει σε ομορφιά σε εσωτερικούς χώρους και η διαδικασία ενθαρρύνει και πλάγιους βλαστούς.

Μια άλλη ιδέα είναι να φυτέψετε τους σπόρους για ποικιλίες μεγαλύτερης διάρκειας λίγο αργότερα από το συνηθισμένο. Με αυτόν τον τρόπο, όταν αρχίσουν να γέρνουν, δεν θα είναι στη μέση του προσεκτικά σχεδιασμένου καλοκαιρινού τοπίου σας.

Με αυτόν τον τρόπο, αν αρχίσουν να υποκλίνονται εν αναμονή της συγκομιδής στα τέλη του καλοκαιριού ή ακόμα και στις αρχές του φθινοπώρου, δεν θα κοιτάτε τα σκυμμένα κεφάλια για πολύ πριν από τον πρώτο παγετό.

Τέλος, μπορείτε πάντα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φυτέψετε διακλαδιζόμενες ποικιλίες με μικρότερες ανθοφορίες. Είναι πιο εύκολα νεκρά και η πτώση δεν είναι καθόλου αισθητή όταν τελειώνουν την καλλιεργητική τους περίοδο.

2. Μεταμοσχευτικό Σοκ

Νωρίτερα στο αναπτυσσόμενο παιχνίδι, όταν είναι ακόμα λίγα εκατοστά ψηλά, το σοκ από τη μεταμόσχευση μπορεί να προκαλέσει κάμψη, μαρασμό ή πτώση στα σπορόφυτα ηλίανθου.

Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει με τους σπόρους που σπέρνετε απευθείας στον κήπο.

Αλλά αυτοί οι λάτρεις του ήλιου είναι γνωστοί για το ότι μισούν να διαταράσσονται οι ρίζες τους. Η μεταφύτευσή τους από ένα πλαστικό δοχείο μπορεί να λυγίσει ή να κουμπώσει αυτή την πολύτιμη ρίζα.

Μόλις συμβεί αυτό, τα σπορόφυτα συνήθως αρχίζουν να γέρνουν και πεθαίνουν πολύ γρήγορα μετά από αυτό.

Η καλλιέργεια δενδρυλλίων για μεταφύτευση μπορεί επίσης να τους δώσει την ευκαιρία να δεσμευτούν σε ένα μικρό δοχείο, κάτι που είναι άλλο ένα πρόβλημα χωρίς θεραπεία. Εάν οι ρίζες είναι πολύ μεγάλες, δεν μπορούν να αντλήσουν νερό και ολόκληρο το δενδρύλλιο θα μαραζώσει γρήγορα.

Επίσης, αν ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους, είναι πολύ εύκολο να καταλήξετε με σκυμμένα, μαραμένα φυτά μόλις βάλετε τα σπορόφυτά σας στο έδαφος, εκτός αν χρειαστείτε μερικές επιπλέον ημέρες για να τα συνηθίσετε σταδιακά σε ισχυρότερο ηλιακό φως ή υψηλότερες θερμοκρασίες.

Εάν τα φυτέψατε χωρίς αυτή την περίοδο «σκλήρυνσης», το μεταμοσχευτικό σοκ που προκύπτει είναι πιθανώς η εξήγηση για τα φυτά σας H. annuus που μαραζώνουν.

Λύση:Αντί να προσπαθείτε να κάνετε ένα άλμα στην εποχή ξεκινώντας τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους, περιμένετε να ζεσταθεί αρκετά ο καιρός για να φυτέψετε σπόρους απευθείας σε εξωτερικούς χώρους.

Μπορεί να κουνάτε το κεφάλι σας σε αυτό το σημείο, σκεπτόμενοι: «Φυσικά, θα το έκανα αν μπορούσα». Αν η μόνη σου επιλογή είναι να μεταμοσχεύσεις ηλίανθους, συμπάσχω.

Όμως, όποιος χρειάζεται πραγματικά αυτές τις επιπλέον ημέρες για να μπορέσει να καλλιεργήσει ηλίανθους προτού ο καιρός κρυώσει πολύ στη Ζώνη Ανθεκτικότητας του USDA , εξακολουθεί να έχει λίγο περιθώριο κουνήματος.

Αντί του σχεδίου μεταφύτευσης, μπορεί να θέλετε να καλλιεργήσετε μια ποικιλία που ωριμάζει πιο γρήγορα, όπως το «ProCut», που θα ανθίσει σε 50 έως 65 ημέρες.

‘ProCut’

Οι σπόροι διατίθενται από την True Leaf Market .

Μια άλλη επιλογή είναι να ξεκινήσετε τους σπόρους μέσα, αλλά σε ένα δοχείο που μπορεί να μεταφερθεί σε εξωτερικό χώρο όταν ο καιρός είναι αρκετά ζεστός. Αυτό εξαλείφει το ζήτημα του σοκ από τη μεταμόσχευση, καθώς θα διατηρήσετε τα λουλούδια στο ίδιο δοχείο για ολόκληρο τον κύκλο ανάπτυξής τους.

Τέλος, εάν είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε ένα άλμα στην καλλιεργητική περίοδο, ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο πτώσης ή πτώσης δενδρυλλίων φυτεύοντας τους σπόρους σε γλάστρες τύρφης ή άλλες βιοδιασπώμενες επιλογές, όπως σωλήνες χαρτιού υγείας κομμένους σε μικρότερα τμήματα. 

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα, τη γλάστρα και όλα, όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Δεν υποκαθιστά την άμεση σπορά, αλλά η έναρξη της φύτευσης σε βιοαποικοδομήσιμες γλάστρες μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί ένα υψηλότερο ποσοστό τους σε όρθια θέση και να ευδοκιμήσει για ολόκληρη την εποχή.

3. Όχι αρκετό νερό

Εάν τα μεγάλα κεφάλια των ηλιόσπορων σας γέρνουν, αυτό είναι συνήθως ένα σήμα του τέλους του κύκλου ανάπτυξής τους, όχι ένα σημάδι αφυδάτωσης.

Αλλά τα νεότερα σπορόφυτα, ακόμη και τα μεσαίου μεγέθους φυτά, μπορεί να καμπουριάσουν επειδή δεν παίρνουν αρκετό νερό.

Ας μιλήσουμε πρώτα για τους ηλίανθους που καλλιεργούνται σε δοχεία , καθώς είναι οι πιο ευαίσθητοι.

Όταν έχετε φυτέψει σε μια γλάστρα χωρίς άφθονη αποστράγγιση ή με φτωχό έδαφος που δεν συγκρατεί νερό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι οποιαδήποτε θλιβερή εμφάνιση δενδρυλλίων είναι απλώς δεμένα σε γλάστρα ή έχουν στενές ρίζες λόγω σκληρού εδάφους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μάλλον διψάνε.

Για να το δοκιμάσετε, δώστε στο φυτό περίπου ένα τέταρτο νερό ακριβώς στη γραμμή του εδάφους και μετά παρακολουθήστε. Εάν στάζει γρήγορα από τον πυθμένα, το σπορόφυτο είναι πιθανώς πολύ μεγάλο για το δοχείο ή το χώμα μπορεί να έχει σκληρύνει και να μην αφήνει το νερό να φτάσει στις ρίζες.

Τα μεγαλύτερα και νεότερα ηλιοτρόπια μπορεί επίσης να είναι αφυδατωμένα. Εξετάστε αυτήν την πιθανότητα εάν ο καιρός ήταν ξηρός και δεν προσφέρατε συμπληρωματικό νερό.

Λύση:Εάν έχετε διαπιστώσει ότι το χώμα είναι πολύ φτωχό και έχει γίνει σκληρό, μπορείτε να προσπαθήσετε να επανατοποθετήσετε ολόκληρο το περιεχόμενο του τρέχοντος δοχείου μέσα σε ένα μεγαλύτερο δοχείο γεμάτο με ανώτερο χώμα. Ποτίστε το καλά και ελπίζετε για το καλύτερο.

Όταν τα μικροσκοπικά σπορόφυτα σας σε γλάστρες είναι στεγνά και πεσμένα, αλλά δεν έχουν ξεπεράσει το δοχείο τους, αφιερώστε χρόνο για να κάνετε μια προσεκτική δουλειά βαθύ πότισμα. Με το φυτό σε όρθια θέση, βυθίστε ολόκληρη τη γλάστρα σε ένα μεγάλο κουβά με νερό.

Χαμηλώστε το δοχείο μέχρι να τρέξει το νερό πάνω από το χείλος, αλλά όχι τόσο βαθιά ώστε τα φύλλα να πάνε κάτω από το νερό.

Συνεχίστε να κρατάτε τη γλάστρα έτσι ώστε η επιφάνεια του εδάφους να βρίσκεται κάτω από το νερό μέχρι να σταματήσει να στέλνει φυσαλίδες αέρα. (Μου αρέσει να σκέφτομαι αυτές τις φυσαλίδες ως ένα σιωπηλό SOS.) Αυτό συνήθως διαρκεί μόνο ένα ή δύο λεπτά.

Όταν σταματήσουν οι φυσαλίδες, αυτό είναι ένα σήμα ότι το χώμα είναι πλέον κορεσμένο, οπότε ανασηκώστε τη μικρότερη γλάστρα και αφήστε την να στραγγίσει εντελώς. Θα πρέπει να δείτε τα σπορόφυτα να αναβιώνουν μέσα σε μία ή δύο ώρες. Εάν δεν το κάνουν, θα πρέπει να εξετάσετε άλλες εξηγήσεις.

Για να προσδιορίσετε εάν τα μεγαλύτερα φυτά στον κήπο μπορεί να γέρνουν επειδή χρειάζονται περισσότερο νερό, βυθίστε το δάχτυλό σας στο χώμα λίγα εκατοστά από το κέντρο του φυτού. Εάν η βρωμιά στεγνώσει μια ίντσα πιο κάτω, το φυτό σας χρειάζεται νερό.

Για κάθε ένα, ρίξτε ένα γαλόνι νερού από έναν κουβά σε μια περιοχή του χώματος περίπου τρεις ίντσες από το κεντρικό μίσχο. Βεβαιωθείτε ότι δεν πιτσιλίζετε τα φύλλα, στοχεύοντας το νερό ακριβώς στη γραμμή του εδάφους.

Η ιδέα είναι να χτυπήσει όλο το νερό ταυτόχρονα και να περιτριγυρίσει πάνω από το κέντρο χωρίς να βρέξει τα χαμηλότερα φύλλα.

Αυτό δίνει στο έδαφος την ευκαιρία να το απορροφήσει, αντί να αφήνει τη σκληρή, ξηρή βρωμιά ή το λίπασμα να απωθεί το νερό πριν φτάσει σε αυτές τις διψασμένες ρίζες.

Είναι επίσης καλή ιδέα να κορεστείτε χωριστά με νερό κάθε σάπια φύλλα γύρω από τους ηλίανθους σας. Και πάλι, μην βραχούν τα φύλλα. Αντιθέτως, στοχεύστε στην επιφάνεια του εδάφους και χρησιμοποιήστε σωλήνα, όχι ψεκαστήρα.

Αυτό θα βοηθήσει να παραμείνει η περιοχή καλλιέργειας πιο δροσερή και προετοιμάζει το σάπια φύλλα για να επιτρέψει στο νερό να διαρρεύσει μέχρι τις ρίζες την επόμενη φορά που θα βρέξει.

Εάν τα φυτά σας δεν επανέλθουν μέσα σε λίγες ώρες από αυτό το βαθύ πότισμα, συνεχίστε να αξιολογείτε. Μπορεί να υπάρχει ένα άλλο ζήτημα, όπως η έλλειψη υποστήριξης ή ορισμένα παράσιτα και ασθένειες. Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά.

Και προχωρώντας προς τα εμπρός, να θυμάστε ότι είναι εξίσου επιβλαβές το υπερβολικό νερό, γι’ αυτό προσπαθήστε να διατηρήσετε το χώμα συνεχώς υγρό αλλά όχι μουσκεμένο έως ότου τυχόν βλαστάρια ηλίανθου σχηματίσουν δύο σετ αληθινών φύλλων.

Ποτίστε μεγαλύτερα φυτά με περίπου μια ίντσα νερό μία φορά την εβδομάδα όταν δεν βρέχει και μην σταματήσετε αυτή τη συνήθεια έως ότου τα άνθη αρχίσουν να σχηματίζουν κεφαλές σπόρων.

4. Τα κοτσάνια χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη

Οι ηλίανθοι που δεν έχουν αρκετή υποστήριξη είναι κατά κάποιο τρόπο σαν τους ανθρώπους: Τελικά, ξεκινούν μια κάθοδο.

Δεν θα περιέγραφα αυτή τη διαδικασία ως γέρνοντας ακριβώς – ίσως περισσότερο σαν να σηκώνεται ή να αρχίζει να ανατρέπεται.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν καλλιεργείτε μια ποικιλία που φτάνει τα τέσσερα ή πέντε πόδια ή είναι λίγο βαριά. Αυτά που απαιτούν ποντάρισμα είναι συνήθως μεμονωμένα στελέχη που καλλιεργείτε για σπόρους, όπως το «Μαμούθ».

Λύση: Συνεχίστε και προσθέστε στηρίγματα όταν παρατηρήσετε πτώση.

Φυσικά, αν δεν συνειδητοποιήσατε ότι μια μεγάλη ποικιλία χρειάζεται ποντάρισμα και δεν την μεγαλώνετε κοντά σε φράχτη ή τοίχο, είναι λίγο πιο δύσκολο να προσθέσετε υποστήριξη όταν έχει μεγάλη, έντονη άνθιση και περιβάλλεται από άλλα φυτά.

Αλλά εννοώ πιο σκληρό, όχι ακατόρθωτο! Μπορείτε ακόμα να δέσετε απαλά τον πεσμένο ηλίανθο σε ένα πάνελ φράχτη, πέργκολα ή πάσσαλο μπαμπού με λίγο σπάγκο σιζάλ ή κορδέλα.

Γραβάτες κήπου με ένα κάλυμμα Velcro

Ή μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν όπως Velcro One-Wrap Garden Ties, που διατίθεται από το Velcro Brand Store μέσω του Amazon .

Ωστόσο, αποφύγετε τη χρήση φερμουάρ, καθώς μπορεί να κόψουν το κοτσάνι, κάτι που μπορεί να χαλάσει ή ακόμα και να σκοτώσει το φυτό.

Εάν το κοτσάνι γέρνει ήδη αρκετά, ίσως χρειαστεί να εκπαιδεύσετε τον ηλίανθο στη στήριξή του σταδιακά. Σε αυτήν την περίπτωση, ξεκινήστε με μια θηλιά οκτώ έως 10 ιντσών από σπάγκο ή γραβάτα κήπου.

Δέστε το σταδιακά πιο σφιχτά κάθε μέρα ή δύο σε διάστημα μιας εβδομάδας περίπου, για να επιτρέψετε στο φυτό να προσαρμοστεί σταδιακά. Ο σύζυγός μου με κοροϊδεύει απαλά για αυτό, αλλά δένω τον σπάγκο σε φιόγκους, σαν κορδόνια, για να διευκολύνω το λύσιμο και την επαναφορά τους καθώς προχωρώ.

Όταν τελειώσετε, η γραβάτα θα πρέπει να συνδέει χαλαρά το κοτσάνι με τον στύλο, με ίσως μια ίντσα κουνώντας χώρο.

Όταν προσπαθείτε να αναγκάσετε μια ψηλή ποικιλία να πάει από πεσμένη υπό γωνία σε αμέσως όρθια, κινδυνεύετε να κόψετε το κοτσάνι, να σπάσετε την άνθηση ή να ξεσηκώσετε τις ρίζες από το έδαφος.

Μόλις λύσετε το φετινό πρόβλημα, σκεφτείτε την επόμενη σεζόν.

Εάν προτιμάτε να μην ασχολείστε με τα ηλίανθα, σκεφτείτε να καλλιεργήσετε ποικιλίες νάνου, διακλαδιζόμενες ποικιλίες με άνθηση μικρότερη του μέσου όρου ή μονόκλαδα που δεν ξεπερνούν τα πέντε πόδια και έχουν δυνατούς, στιβαρούς μίσχους.

“Zohar”

Ένα παράδειγμα είναι το «Zohar», το οποίο φτάνει τα τέσσερα έως πέντε πόδια και έχει μία άνθιση ανά φυτό, με εξαιρετικά στιβαρούς μίσχους.

Τα πακέτα των 20 σπόρων είναι διαθέσιμα από την Botanical Interests .

5. Phoma Black Stem ή Phomopsis Stem Canker

Επιτρέψτε μου να αναφέρω εκ των προτέρων ότι όταν τα φυτά εμφανίσουν οποιαδήποτε από αυτές τις ασθένειες, θα ανησυχείτε περισσότερο από τη φυσική αλλαγή στους μίσχους του φυτού και όχι από την καμπυλότητα των κεφαλών των λουλουδιών.

Το μαύρο μίσχο Phoma, που προκαλείται από τους μύκητες Phoma macdonaldii, και ο καρκίνος του στελέχους phomopsis, που προκαλείται από το Phomopsis helianthi, κάνουν και τα δύο να σκύβουν τα κεφάλια των λουλουδιών H. annuus. Αλλά επειδή μαυρίζουν και τους μίσχους και προκαλούν μαρασμό του φυτού, πιθανότατα θα παρατηρήσετε πρώτα αυτά τα άλλα συμπτώματα.

Εάν δεν είστε καθόλου βέβαιοι εάν είναι ένας από αυτούς τους τύπους μυκήτων που προκαλεί τα φυτά σας να πέφτουν, αξιολογήστε επίσης εάν οι ηλίανθοι σας αναπτύσσονται σε βρεγμένο έδαφος ή εάν τα φυτά βρίσκονται τόσο κοντά, τα φύλλα δεν έχουν αρκετή κυκλοφορία αέρα να στεγνώσει σωστά.

Οποιαδήποτε πάθηση θα αυξήσει τον κίνδυνο τόσο του μαύρου στελέχους όσο και του καρκίνου του στελέχους.

Σύμφωνα με τον Robert Harveson, παθολόγο φυτών επέκτασης στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν , δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μυκητοκτόνα που να λειτουργούν για την εξάλειψη των δύο ασθενειών.

Είναι πιο χρήσιμο να επιλέγετε ποικιλίες που μπορούν να αντισταθούν ή να ανεχθούν οποιαδήποτε από τις δύο καταστάσεις – αλλά μην περιμένετε πλήρη προστασία. «Ορισμένες ποικιλίες είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες από άλλες, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα υβρίδια με ανοσία», προειδοποιεί ο Harveson.

Εάν τα φυτά σας μαυρίσουν, φροντίστε να τα αφαιρέσετε με χέρια με γάντια και να θάψετε τυχόν μολυσμένα κομμάτια του φυτού και τις ρίζες ή να τα τοποθετήσετε σε μια σακούλα στα σκουπίδια.

Την επόμενη φορά που θα φυτέψετε, κάντε εναλλαγή σε άλλη περιοχή, καθώς και οι δύο τύποι μυκήτων μπορούν να επιβιώσουν στο έδαφος και να εξαπλωθούν σε νέες καλλιέργειες.

Φυτέψτε τους σπόρους σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, επίσης, για να μην εμποτιστούν, κάτι που ευνοεί τον καρκίνο και το μαύρο στέλεχος.

Επίσης, φροντίστε να τοποθετήσετε σωστά τους σπόρους που φυτεύετε ή να τους λεπτύνετε ώστε να απέχουν αρκετά μεταξύ τους όταν έχουν ύψος μερικές ίντσες.

Η βελτιωμένη κυκλοφορία του αέρα θα βελτιώσει την ανάπτυξη και θα προωθήσει την ανθοφορία, ενώ θα αποτρέψει την εξάπλωση επιβλαβών παθογόνων.

Φέρτε πίσω εκείνες τις ηλιόλουστες μέρες

Είτε κάνετε κήπο για φαγητό, για κομμένα λουλούδια ή για να βελτιώσετε την ομορφιά του τοπίου σας, είναι σημαντικό να μην αποθαρρύνεστε.

Είμαι εδώ για να σας υπενθυμίσω ότι αν η τρέχουσα φύτευση ηλίανθου είναι πέρα ​​από τη λύτρωση, μπορείτε να προσπαθήσετε να καλλιεργήσετε ξανά αυτές τις λαμπερές απολαύσεις κάποια άλλη στιγμή.

Υπάρχει πάντα η επόμενη σεζόν, ή ίσως μια φθινοπωρινή φύτευση. Και μπορείς να προσαρμοστείς ώστε να μην έχεις την ίδια δυσκολία του χρόνου.

Αν έχετε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα με το σκύψιμο, το πτύχημα ή την πτώση, έχετε κάποιες λύσεις να μοιραστείτε στα σχόλια; Η συνεισφορά σας είναι ευπρόσδεκτη και μη διστάσετε να προσθέσετε επίσης οποιεσδήποτε περαιτέρω ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα με τον κήπο του σπιτιού.

Για να τα καταφέρετε καλύτερα με πολλές άλλες πτυχές της επιλογής και της φροντίδας του H. annuus, δείτε παρακάτω αυτούς τους οδηγούς ηλίανθου :Πώς να βοηθήσετε τους ηλίανθους που δεν θα ανθίσουν Πώς να εντοπίσετε και να ελέγξετε κοινά παράσιτα του ηλίανθου Πώς να προστατέψετε τους ηλίανθους από τα πουλιά και τους σκίουρους

Πώς να αναγνωρίσετε και να ελέγξετε τα παράσιτα Hellebore

Τα Hellebores προαναγγέλλουν την άφιξη της άνοιξης, που συχνά ανθίζουν ήδη από τον Ιανουάριο με λεπτά λουλούδια σε σχήμα κυπέλλου σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

Αυτά τα αειθαλή πολυετή φυτά δεν υποφέρουν συνήθως από πολλά προβλήματα με παράσιτα και χάρη στην τοξικότητά τους, τα ελάφια και τα κουνέλια τα αποφεύγουν.

Ο οδηγός μας για την ανάπτυξη ελλεβόρων καλύπτει τα βασικά για τον τρόπο καλλιέργειας αυτών των φυτών στο USDA Hardiness Zones 4-9.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, ενδέχεται να κερδίσουμε προμήθεια.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στα κοινά παράσιτα που μπορεί να μολύνουν τα ελεφοβόρα και θα προσφέρουμε κάποιες λύσεις εάν τα φυτά σας μολυνθούν.

Κοινά παράσιτα ελλεβόρους

Hellebore Aphids Leaf Miners Slugs and Snails Vine Weevils

1. Ελλεβόρειες αφίδες

Η μάχη με τις αφίδες μπορεί μερικές φορές να αισθάνεται ατελείωτη. Ενώ πολλά είδη αφίδων έχουν αναφερθεί ότι μολύνουν ελλεβόρους, το πρωταρχικό που πρέπει να προσέξετε είναι η αφίδα ελλεβόρου, Macrosiphum hellebori. Το συγκεκριμένο παράσιτο είναι υπόλευκο-πράσινο και προσβάλλει μόνο ελλεβόρους.

Μερικές φορές οι αφίδες είναι ορατές ως πυκνές συστάδες στα φύλλα, τα λουλούδια ή τους μίσχους, αλλά άλλες φορές κρύβονται στις κάτω πλευρές των φύλλων, όπου θα τρέφονται ευχάριστα και θα προκαλούν τον όλεθρο χωρίς καν να ξέρεις ότι είναι εκεί.

Όσο νωρίτερα πιάσετε αυτά τα παράσιτα που ρουφούν το χυμό, τόσο το καλύτερο. Αφήνουν πίσω τους ένα γλυκό, κολλώδες υπόλειμμα γνωστό ως «μελίτωμα» που προσελκύει τα μυρμήγκια και την αιθάλη – ένα μάλλον δυσάρεστο σκούρο κάλυμμα μυκήτων στα φύλλα και τα άνθη.

Η αφίδα hellebore είναι ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο παράσιτο επειδή είναι φορέας για τον ιό Hellebore Net Necrosis virus (HeNNV), ένα παθογόνο που μεταδίδει το μαύρο θάνατο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το hellebore black death στον οδηγό μας .

Τι να κάνει λοιπόν ένας κηπουρός; Το πρώτο βήμα είναι να ελέγχετε τακτικά τα φυτά σας, ειδικά στις κάτω πλευρές των φύλλων για να διαπιστώσετε ότι έχετε πρόβλημα.

Εάν βρείτε μόνο λίγα έντομα, μπορείτε να τα στριμώξετε ανάμεσα στο δάχτυλο και τον αντίχειρά σας, αν αυτό είναι κάτι που δεν σας πειράζει να κάνετε.

Εναλλακτικά, μια δυνατή έκρηξη νερού από τον εύκαμπτο σωλήνα μπορεί να τα αποσπάσει – αλλά θα πρέπει να προσέξετε να μην καταστρέψετε τα λουλούδια.

Μια άλλη επιλογή είναι η εισαγωγή αρπακτικών προνυμφών ως βιολογικού ελέγχου. Αυτά τα ζωύφια είναι αρπακτικά μόνο στο στάδιο των προνυμφών και θα γλεντήσουν ευχάριστα με αφίδες.

Lacewing Larvae

Μπορείτε να βρείτε πράσινες προνύμφες με δαντέλες διαθέσιμες από την Arbico Organics για απελευθέρωση σε προσβεβλημένα φυτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να καθίσετε και να χαλαρώσετε γνωρίζοντας ότι αυτά τα ευεργετικά έντομα φροντίζουν το πρόβλημα για εσάς.

Εάν η προσβολή από αφίδες είναι εκτός ελέγχου, καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις των φυτών σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο εφαρμογής ελαίου neem ή εντομοκτόνου σαπουνιού Bonide®.

Εντομοκτόνο σαπούνι Bonide®

Μπορείτε να βρείτε το Εντομοκτόνο Σαπούνι Bonide® σε έτοιμα για ψεκασμό μπουκάλια διαθέσιμα στην Arbico Organics .

Φροντίστε να ψεκάζετε παντού που έχει μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων των κάτω πλευρών των φύλλων.

Ένα πρόβλημα με τα βιολογικά σπρέι που αναφέρονται παραπάνω είναι ότι πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά – κάθε τέσσερις έως επτά ημέρες. Και αν οι αφίδες σας είναι κάτι σαν τις δικές μου, θα επιστρέψουν.

Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα κουρασμένοι από τη μάχη και θέλετε μακροπρόθεσμο έλεγχο, έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε ένα συνθετικό πυρεθροειδές όπως η δελταμεθρίνη, όπως το D-Fense SC, διαθέσιμο μέσω του Amazon .

D-Fense SC

Θυμηθείτε να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε χημικά στον κήπο σας και να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις αφίδες; Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας .

2. Leaf Miners

Γνωρίζετε τι είδη ελλεβόρων καλλιεργείτε στον κήπο σας; Ένα συγκεκριμένο είδος έχει τους δικούς του εξειδικευμένους εξορύκτες φύλλων – το Phytomyza hellebori. Τι τυχερά φυτά!

Ο Helleborus foetidus, γνωστός και ως stinking ή bearsfoot hellebore, είναι το μόνο είδος που επηρεάζεται.

Το P. hellebori είναι μια μικρή, ασήμαντη μύγα που γεννά αυγά στο φύλλωμα των φυτών σας – αλλά δεν είναι αυτό που κάνει τη ζημιά. Όταν τα αυγά εκκολάπτονται, οι προνύμφες περνούν μέσα στα φύλλα, τρυπώντας τον φυτικό ιστό καθώς προχωρούν.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα παρατηρήσετε μικρές σκούρες κηλίδες στα φύλλα και μικρά τούνελ που μπορεί να φαίνονται λευκό ή ανοιχτό καφέ. Οι μύγες γεννούν συνήθως τα αυγά τους στα τέλη του καλοκαιριού, έτσι η ζημιά συχνά περνά απαρατήρητη μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Ευτυχώς, η ζημιά δεν σκοτώνει τα φυτά, αλλά τα παραμορφώνει.

Δεδομένου ότι η ζημιά είναι απλώς καλλυντική, οι ειδικοί γενικά συμβουλεύουν να κόψουμε τα κατεστραμμένα φύλλα και να τα καταστρέψουμε για να αποτρέψουμε τις προνύμφες από το να γεννήσουν και να παράγουν άλλη γενιά ενήλικων μυγών.

Επειδή οι προνύμφες είναι εγκλωβισμένες μέσα στα φύλλα, σύμφωνα με τη Royal Horticultural Society , τα εντομοκτόνα είναι απίθανο να ελέγχουν τους ανθρακωρύχους.

Διαβάστε περισσότερα για την καταπολέμηση και τον έλεγχο των leaf miners εδώ .

3. γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια

Τα Hellebores είναι πολύ ευαίσθητα στους γυμνοσάλιαγκες. Αυτά τα γλοιώδη παράσιτα δεν μυρίζουν μόνο το φύλλωμα, αλλά μπορούν επίσης να κρυφτούν τα κοτσάνια και να καταβροχθίσουν τα λουλούδια.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τον έλεγχο των γυμνοσάλιαγκων και των σαλιγκαριών, από το να μαζεύετε με το χέρι τα γλιστερά γαστερόποδα και να τα ταίζετε στα κοτόπουλα σας μέχρι τη σπατάλη πολύτιμων προμηθειών μπύρας σε παγίδες.

Μπορείτε επίσης να τα αποτρέψετε με το Slug Gone, ένα μοναδικό προϊόν από το Ηνωμένο Βασίλειο, που διατίθεται από την Arbico Organics , που είναι κατασκευασμένο από μαλλί.

Το Slug Gone

Είναι μη τοξικό και έρχεται σε μορφή πέλλετ. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο στη χρήση: απλά πασπαλίστε τα συμπιεσμένα σφαιρίδια μαλλιού γύρω από την περιοχή φύτευσης και ποτίστε καλά.

Τα σφαιρίδια διαστέλλονται για να σχηματίσουν ένα χαλάκι που δεν μπορούν να διασχίσουν οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια – έχετε υπόψη σας ότι δεν σκοτώνει τους γυμνοσάλιαγκες, απλώς τους απωθεί.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές για τον έλεγχο των γυμνοσάλιαγκων και των σαλιγκαριών, ανατρέξτε στον οδηγό μας .

4. Αμπέλι Weevils

Οι μεμβράνες, Otiorhynchus sulcatus, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για ένα ευρύ φάσμα φυτών που αναπτύσσονται στον κήπο και σε δοχεία. Οι ενήλικες συνήθως δεν κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά, αλλά οι ράβδοι μπορεί να σημαίνουν καταστροφή για τα ελεφοβόρα σας.

Οι ενήλικες λυχνίες έχουν μήκος περίπου 5/16 ίντσες και είναι μαύροι με θαμπό κίτρινο σημάδι στις θήκες των φτερών τους. Μυρίζουν το φύλλωμα αφήνοντας ακανόνιστες εγκοπές στα περιθώρια των φύλλων.

Αν και αυτή η σίτιση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μόνο κάποιες μικρές καλλυντικές βλάβες, μην το αγνοήσετε, καθώς είναι ένα σημάδι του τι μπορεί να συμβαίνει υπόγεια.

Οι ενήλικοι τρυγόνιοι της αμπέλου γεννούν τα αυγά τους στο χώμα και όταν εκκολάπτονται, αναδύονται ράβδοι σε σχήμα C με ανοιχτό καφέ κεφάλια. Ωριμάζουν στο έδαφος και τρέφονται με τις ρίζες και τις βάσεις των μίσχων των φυτών σας.

Αν δεν είστε πολύ προσεκτικοί, αυτή η ζημιά μπορεί να περάσει απαρατήρητη έως ότου το φυτό μαραθεί και πεθάνει.

Μπορείτε να διαλέξετε τους ενήλικες τη νύχτα ή να ανακινήσετε μικρότερα φυτά σε γλάστρες πάνω από ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί για να τα απομακρύνετε.

Ο βιολογικός έλεγχος είναι μια επιλογή για να απαλλαγούμε από τις καταστροφικές ρίζες.

Ο ωφέλιμος νηματώδης Steinernema krausseii, που διατίθεται από την Arbico Organics , θα σκοτώσει τις προνύμφες του κληματαριού.

NemaSeek Ευεργετικοί Νηματώδεις

Για τη χρήση, ανακατέψτε τα νηματώδη με νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, και απλώστε ομοιόμορφα στην περιοχή που θεραπεύετε. Θα χρειαστεί να κάνετε μια δεύτερη εφαρμογή μετά από επτά έως 10 ημέρες.

Σε περίπτωση σοβαρών προσβολών, μπορεί να θέλετε να κάνετε μια τρίτη εφαρμογή.

Μερικά σημαντικά παράσιτα

Ευτυχώς, τα hellebores δεν μαστίζονται από πάρα πολλά έντομα παράσιτα και αν κολλήσετε τις προσβολές αρκετά νωρίς, έχετε πολλές πιθανότητες να τις επιλύσετε χωρίς μόνιμη ζημιά στα φυτά σας.

Αντιμετωπίσατε προβλήματα με έντομα στα ελεφοβόρα σας; Αν ναι, πείτε μας πώς τα πήγατε στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

Και ενώ σκέφτεστε τα ελεφοβόρα , ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους οδηγούς για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια αυτών των χειμωνιάτικων καλλονών:Πώς να αναγνωρίσετε και να θεραπεύσετε τις ασθένειες Hellebore 7 Συμβουλές για τη φύτευση σπόρων Hellebore Πώς να διαιρέσετε και να μεταμοσχεύσετε τα Hellebore

Previous Post
Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *